Brasil viu ara el pas definitiu per deixar Dilma Rousseff fora del seu càrrec. Després de nou mesos, aquest dimecres s'arriba a la recta final d'un procés que ha de deixar a Rousseff fora del càrrec de presidenta del Brasil definitivament, després d'estar suspesa temporalment des del maig. Ara ja no és un debat parlamentari, és un judici polític al Senat, dirigit pel president del Tribunal Suprem i on no es permeten ni aplaudiments, ni esbroncades, ni tampoc riures. Lluny de l'escena habitual de la cambra.

Aquest dimarts era el moment de la defensa i de l'acusació, de què donessin les seves argumentacions, abans que els 81 senadors acabin votant definitivament si volen que la fins ara presidenta es quedi com a governant o no. Sentència que se sabrà aquest dimecres. Perquè Rousseff sigui expulsada definitivament de la presidència caldrà que així ho decideixi una majoria qualificada de 54 vots, el que equival a dos terços dels escons. 

A hores d'ara, però, ningú dubta que hi haurà els suports suficients per fer-la fora definitivament. Segons els sondejos que ha publicat la premsa local, la majoria dels senadors tenen una opinió decididament favorable a la destitució.

De què se l'acusa?

Rousseff està acusada de manipular il·legalment el pressupost per amagar-ne el dèficit fiscal. Després de gairebé un any de crisis econòmiques i de protestes contra el Govern, el desembre del 2015 va començar el procés que acaba avui. El president del Parlament, Eduardo Cunha, va autoritzar la tramitació del procés de destitució, el impeachment, contra l'aleshores presidenta. Estava acusada d'un crim contra la responsabilitat per alteracions en el pressupost sense permís del Congrés i de peticions de crèdit a bancs públics.

De fet, la fins ara presidenta del Brasil respon ara per l'emissió de tres decrets que van alterar els pressupostos sense l'aprovació del Congrés i d'endarreriments en dipòsits a la banca pública que van generar costosos interessos i es van configurar com a crèdits, segons l'acusació.

D'un frau "comprovat"... a una "conspiració"

Segons l'acusació, liderada per l'advocada Janaina Paschoal, tots els fets estan "provats". "El frau està comprovat" i "els senadors no poden votar al marge d'aquesta realitat", així de contundent s'ha mostrat l'advocada que ha exigit al senat la seva destitució. 

Per la seva banda, però, l'advocat defensor, José Eduardo Cardozo, creu que si finalment es fa fora Rousseff s'haurà consumat la "conspiració" a "una elit política i econòmica". En un encès discurs, Cardozo va sostenir que les acusacions "són tan tècniques, tan sofisticades i tan confuses, que l'enorme majoria dels brasilers no entén de què l'acusen".

Segons l'advocat, "va ser acusada" perquè va ser reelegida l'any 2014 "afrontant els interessos d'aquells poderosos que volien canviar el rumb del Brasil" i perquè "va facilitar les investigacions sobre corrupció". Cardozo sosté que els "derrotats de 2014 es van confabular" amb els sectors econòmics i llavors "van decidir destituir" a "una dona incòmoda" construint "la tesi d'unes irregularitats que no hi són, que no existeixen i que no han estat provades".

La figura de Rouseff

La fins ara presidenta del Brasil gaudia d'un ampli suport al carrer. De fet, fins al març del 2013 els seus índex d'aprovació eren del 79%. Al març d'aquesta any, només tres anys després, només gaudia d'un 10%. Des de l'inici del procés, hi ha hagut protestes massives a tot el país demanant que dimitís, però també n’hi ha hagut de partidaris de la seva presidenta. De fet, avui mateix, i en ple procés de destitució, una manifestació partidària de Rousseff ha tallat una de les principals vies de Sao Paulo.

Molts brasilers asseguren estar farts dels alts nivells de corrupció que hi ha dins la política brasilera. No obstant això, i veient que alguns dels polítics que van donar suport al seu judici polític també estan essent investigats, tant per la mala gestió com per la corrupció, cap partit sembla salvat de les acusacions que ara pesen sobre Rousseff.