Com en qualsevol divorci, en què s'han de repartir els béns, els britànics demanen la seva part un cop es materialitzi el Brèxit i es faci efectiva la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. I què demanen? Doncs la part proporcional de les 42.000 botelles de vi, conyac i altres begudes alcohòliques que hi ha al celler de les institucions. 

Evidentment la part més costosa de la negociació entre els europeus i els britànics serà la part financera, i també la nova situació que han de tenir els britànics pel que fa a la lliure circulació de mercaderies i persones dins el continent. Tot i això, els britànics no volen renunciar tampoc als seus actius.

Segons publica el Financial Times, els britànics demanaran la seva part de les institucions comunitàries –1,6 milions de metres quadrats d'oficines, la col·lecció d'art del Parlament Europeu, i també l'estoc de vins i altres begudes alcohòliques–. 

Tenint en compte que el Regne Unit és un contribuïdor net del pressupost europeu, el diari britànic calcula que li pertocarien 5.000 botelles de vi, 250 botelles d'altres begudes, 2,25 milions d'euros de les col·leccions d'art del Parlament i al voltant de 10 milions provinents del valor dels llibres de l'edifici del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. 

Les negociacions per la separació, però, encara trigaran a començar. La primera ministra britànica, Theresa May, va fixar ahir la invocació de l'article 50 del Tractat de Lisboa, el que marca formalment l'inici de la negociació, el març del 2017. Per tant, de moment les ampolles de vi encara es quedaran uns mesos més, com a mínim, al celler de Brussel·les.