Les manifestacions contra la cimera del G20 han derivat avui en disturbis violents protagonitzats per grups de l'esquerra radical i antisistema, en un Hamburg asfixiat pel cúmul de protestes convocades davant de la cita dels líders dels països més poderosos del món, que s'obre formalment demà. La presència d'un miler d'encaputxats en el gruix de la marxa batejada com "Welcome to Hell" -"Benvingut a l'infern"- va decidir als efectius antiavalots a aturar la manifestació i fer ús de canons d'aigua a pressió per dispersar-los.

Els primers incidents van passar poc després d'arrencar la marxa, en la qual participaven uns 12.000 manifestants que portaven concentrats en una popular plaça del barri de St Pauli des de primera hora de la tarda, a l'espera d'iniciar el seu recorregut i intentar arribar a 300 metres del centre de congressos on se celebrarà la cimera. Es van produir els primers llançaments d'objectes contra els antiavalots, que van actuar per separar els grups de violents de la resta de manifestants, majoritàriament pacífics.

Protesta Hamburg G-20- EFE

La policia va informar a continuació de la crema d'un automòbil i de l'agressió patida pel seu portaveu, Timo Zill, quan realitzava unes declaracions a un mitjà, però poc després van començar els incidents més greus, amb atacs als agents, barricades i la ruptura d'aparadors i mobiliari urbà. En un radi de 43 quilòmetres quadrats de nucli urbà, entre el centre de congressos i els llocs on s'allotgen les 36 delegacions assistents a la cimera, a més de les rutes previstes per als seus desplaçaments, impera el vet a tota manifestació i només es permet l'accés als veïns acreditats com a tals.

"Tenen segrestats els drets ciutadans per un grup que no representa a ningú, més que al capital", comentava a Efe, poc abans de començar la marxa, Andreas Blechschmidt, membre del col·lectiu "Rote Flora", una casa ocupada des de fa una dècada, al cor d'Hamburg, epicentre de la protesta dels antisistema.

Al lloc marcat, a la vora de l'Elba, havien començat a arribar els primers manifestants sobre les 14.00 GMT amb pancartes recordant el "Benvinguts a l'infern" i d'altres cridant literalment a "atacar" el G20. "És veritat, no ens acontentem a protestar contra el G20: volem impedir que se celebri", va admetre Blechsmidt, el rostre més mediàtic del col·lectiu, que explicava sense embuts davant dels mitjans nacionals o estrangers els objectius de la seva marxa.

Fins a 8.000 manifestants disposats a la violència estimaven els serveis de seguretat alemanys que podien desplaçar-se a Hamburg amb motiu de la cimera dels poderosos i emergents, amb Angela Merkel com a amfitriona i el nord-americà Donald Trump i el rus Vladímir Putin entre els seus assistents. Més de 19.000 agents formen el dispositiu policial desplegat en aquesta ciutat hanseàtica alemanya amb l'objectiu de protegir la cimera, sigui d'atacs terroristes o d'esvalotadors.