El govern escocès, liderat per Nicola Sturgeon, ha demanat aquest dimarts el suport del Parlament d'Edimburg per consensuar amb l'executiu britànic un nou referèndum sobre la independència. La votació tindrà lloc aquest dimecres, però els independentistes ja tenen la votació assegurada, perquè compten amb els vots del seu partit, l'Scottish National Party (SNP), i també els del Partit dels Verds, fet que els dona majoria. 

Durant la presentació de la moció presentada davant la cambra, Stugeon ha assegurat que la primera ministra britànica, Theresa May, ha "ignorat" les seves propostes perquè Escòcia pugui seguir dins el mercat únic, després del Brèxit. Per això, considera essencial que els escocesos "puguin decidir el seu futur". 

El text assegura que ha de ser el Parlament d'Edimburg qui fixi la data, la pregunta i el cens electoral de la consulta. Segons Sturgeon, això seria entre "l'octubre de l'any 2018, quan ja hi hagi claredat sobre el resultat de les negociacions, i prop del moment en que el Regne Unit deixi la UE, durant la primavera de 2019". 

La moció serà aprovada amb els vots de l'SNP, que té 63 vots, i els del Partit dels Verds, que en té 6. Tots dos sumaran 69 escons, de 129, majoria suficient a la cambra d'Edimburg. En contra hi votaran el Partit dels Conservadors, que té 31 diputats, el dels Laboristes, que en té 23, i el dels liberal demòcrates, que en té cinc.

Les formacions unionistes consideren que un segon referèndum seria "divisori" i defensen que no hi ha interès de la ciutadania escocesa per convocar una altra consulta. A més, conservadors i laboristes acusen Sturgeon d'utilitzar el Brèxit com a "pretext" per perseguir el seu objectiu independentista.

Oposició de Londres

Tot i la majoria del Parlament d'Escòcia a favor del referèndum, la primera ministra britànica considera que ara "no és el moment" de fer aquest referèndum, i aposta per la "unitat" del Regne Unit per poder fer front al repte del Brèxit. May va anunciar aquest dilluns que el proper 29 de març activaria l'article 50 del Tractat de Lisboa, el que permetrà començar la negociació amb Brussel·les per sortir de la Unió Europea.

Amb l'autorització del Holyrood (el Parlament escocès), Sturgeon podrà demanar al Govern de Londres que li concedeixi l'ordre 30, que David Cameron ja va concedir a Alex Salmond per poder celebrar el referèndum de 2014. Per donar aquesta ordre, però, també el Parlament britànic hauria d'aprovar la moció sortint d'Escòcia, fet que legislaria el nou referèndum. 

Sturgeon no ha deixat clar que passaria si Londres li negués la possibilitat de fer el nou referèndum, però no es descarta que pugui optar per recórrer als tribunals per determinar la competència legal del referèndum.