El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, han fet una crida conjunta per “trobar una solució pacífica” a la crisis amb Corea del Nord, i han instat al país asiàtic a complir amb el seu compromís de desnuclearització.

Stoltenberg, en una trobada amb el ministre nipó, ha reiterat avui “l’enèrgica condemna” de l'OTAN envers les proves d’armes del règim nord-coreà per induir a Pyongyang a prendre un camí responsable. El secretari general de la organització ha urgit al règim de Kim Jong-un a complir els compromisos adoptats l’any 2005 durant les conversacions a sis bandes per la seva desnuclearització i a que “prengui mesures concretes” per “posar fi immediatament” al desenvolupament atòmic i de míssils, segons recull l’agència de notícies nipones Kyodo.

Promeses trencades

Corea del Nord va acordar fa dotze anys durant les converses actualment estancades, en les quals hi participaven la Xina, el Japó, els Estats Units, Corea del Sud i Rússia, abandonar el seu programa nuclear a canvi de concessions polítiques i econòmiques, una promesa trencada.

La Xina, un altre país conflictiu

El màxim responsable de l'OTAN també s’ha mostrat preocupat per la situació als mars de la Xina Oriental i Meridional, on Pekin també ha incrementat les seves activitats militars.

El Japó manté un conflicte territorial amb la Xina en relació a les illes Senkaku, uns illots deshabitats administrats per Tokio al mar de la Xina Oriental, i que segons els experts podria albergar recursos marins i energètics.

La incursió d’embarcacions xineses, tant pesquers com vaixells de la seva Guàrdia Costanera, en aigües de les insules o les proximitats s’ha intensificat des que el 2012 el Japó nacionalitzés tres dels illots, fet que sol ser font de conflictes diplomàtics.

L'OTAN, a favor de mantenir l'‘status quo’

L'OTAN defensa la postura del Japó i es posiciona a favor de mantenir “un ordre marítim basat en normes, que respecti la llibertat de navegació i sobrevol i altres usos il·lícits del mar, en ple compliment de la legislació internacional aplicable”.

Stoltenberg i Abe han mostrat també la seva oposició a “accions coactives unilaterals que podrien alterar el status quo i augmentar les tensions”, i han declarat que els conflictes marítims “s’han de resoldre pacíficament en conformitat amb el dret internacional”.