L'oposició veneçolana va descartar aquest divendres a la nit boicotejar l'elecció de l'Assemblea Constituent de diumenge, com havien plantejat abans alguns dirigents, i, en canvi, va cridar els seus simpatitzants a concentrar-se pacíficament a les principals artèries viàries per protestar contra aquests comicis "fraudulents".

El dues vegades candidat presidencial Henrique Capriles va indicar en roda de premsa, i en nom de la coalició opositora Taula de la Unitat Democràtica (MUD), que el rebuig a l'elecció d'una Assemblea Nacional Constituent (ANC), que redactarà una nova Carta Magna, no s'expressarà en els centres de votació.

Així mateix, va explicar que les oficines regionals de la MUD anunciaran l'artèria viària on es concentraran els opositors en els 23 estats de l'interior del país, "perquè hi haurà dues fotos: el centre electoral buit i les principals avingudes i artèries del país plenes", va afirmar. "Dilluns continuem lluitant, i el dimarts continuem lluitant, jo no sóc gens pessimista davant la situació del meu país", va prosseguir Capriles, després d'assegurar que l'expectativa de participació en els comicis de diumenge "és molt dolenta".

El també governador de l'estat de Miranda va dir que l'oposició ho ha fet "tot per evitar el frau constituent", però el Govern "no entra en raó". Segons el parer de Capriles, amb la constitució de l'ANC, que tindrà poders per reformar l'Estat sense que cap institució pugui oposar-s'hi, el chavisme governant des de fa 18 anys estarà "accelerant la seva sortida".

Els opositors al president Nicolás Maduro van tancar aquest divendres alguns carrers i avingudes amb barricades, obstacles i munts d'escombraries com a forma de protesta que es mantindrà fins dissabte al migdia.

Maduro demana que es rendeixin

Maduro, en canvi, va demanar a la MUD de cessi en els seus intents per treure'l del poder, al qual va arribar el 2013. "Estan derrotats, rendeixin-se senyors de la MUD, estan derrotats i el poble els donarà una lliçó i un càstig el proper 30 de juliol, el poble els castigarà amb el vot, perquè n'aprenguin, perquè siguin seriosos", va dir el mandatari des de Caracas en un acte amb simpatitzants.

El governant veneçolà va encapçalar aquest divendres una sèrie d'actes commemoratius, tots retransmesos pel canal televisiu VTV, amb els quals l'oficialisme va honrar la data en la qual el seu antecessor, el desaparegut president Hugo Chávez (1999-2013), hauria complert 63 anys.

Mentrestant, el seu ministre d'Exteriors, Samuel Moncada, va acusar els Estats Units de crear deliberadament alarma a Veneçuela amb la intenció de sembrar el caos, després que Washington ordenés al personal diplomàtic i les seves famílies sortir del país abans de les eleccions de diumenge. "Estan creant la sensació que som al caire d'una guerra, i que la insurrecció feixista que ells promouen està vencent", va dir Moncada.

Aquesta sensació de què parla Moncada pot haver estat reforçada aquest divendres després que l'aerolínia colombiana Avianca, la nord-americana Delta i la francesa Air France anunciessin que interrompran el trasllat de tots els seus passatgers que tenen reserva de vols des de i cap a Caracas els propers dies.

Així mateix, els governs d'Espanya, Colòmbia, Xile, els Estats Units i el Perú van reiterar les crides a Maduro perquè suspengui el procés constituent, que és vist per la MUD com un intent de l'executiu per "consolidar una dictadura" a Veneçuela.

109 morts

L'onada de protestes que es va iniciar el dia 1 d'abril i que ja ha deixat 109 morts es va mantenir durant la jornada d'aquest divendres i va desencadenar nous fets violents. Va resultar mort un altre jove de 18 anys, Gustavo Villamizar, quan va rebre un tret en una manifestació a la ciutat occidental de San Cristóbal, segons va informar al seu compte de Twitter la Fiscalia General.

D'altra banda, desenes de persones van entrar a un col·legi electoral a la localitat de Tovar, a l'estat de Mérida, i van sostreure i cremar les màquines de votació i el material que hi havia preparat per a les properes eleccions.

Per la seva banda, el Tribunal Suprem va ordenar empresonar durant 15 mesos l'alcalde opositor del municipi d'Iribarren, a la ciutat de Barquisimeto, Alfredo Ramos, per permetre les protestes a la seva jurisdicció. Fa tres dies ja va dictar una mesura similar contra un altre opositor de l'estat oriental d'Anzoátegui, Gustavo Marcano, i aquest divendres també s'ha citat per al dia 2 d'agost Carlos García Odón, alcalde d'un municipi de l'estat de Mèrida també en contra de Maduro.