Obama ha comparegut aquest dimecres per última vegada, després de vuit anys, a la sala de premsa de la Casa Blanca, i ha fet servir les seves primeres paraules per valorar la feina dels mitjans de comunicació, als que Trump ha amenaçat de vetar l'accés a la seu de Govern.

"Estats Units us necessita. Tenir-vos en aquest edifici ha fet que funcioni millor, ens ha fet treballar més dur, ser honestos", ha dit, alhora que ha admès que encara que no li han agradat "cadascuna de les històries que s'han publicat", ha assumit que els periodistes no poden ser "aduladors".

A preguntes dels corresponsals a la Casa Blanca ha fet un repàs de les seves mesures més importants, la majoria de les quals seran revertides pel magnat novaiorquès, que ha anunciat ordres executives derogatòries des del primer dia de mandat.

Relació amb Rússia

El president dels EUA ha assegurat que està a favor de mantenir una "relació constructiva" amb Rússia, però ha demanat al seu successor, Donald Trump, que no "confongui" l'objectiu de les sancions que el seu Govern va imposar a Moscou i que estan relacionades amb el conflicte a Crimea.

Obama s'ha referit a les recents declaracions de Trump al diari "The Times", en les que va apuntar a la possibilitat de posar fi a les sancions contra Rússia per l'annexió de Crimea i la ingerència a Ucraïna a canvi d'una nova retallada dels arsenals nuclears.

Condemna a Chelsea Manning

El president sortint dels Estats Units també ha defensat la seva decisió de commutar la pena a Chelsea Manning, responsable de les primeres filtracions a Wikileaks, per entendre que la pena a què ha estat condemnada, 35 anys de presó, era "desproporcionada" respecte a casos similars.

El mandatari ha recordat en la seva última roda de premsa a la Casa Blanca que Manning "va assumir la responsabilitat del delicte" i ha assegurat que, d'acord amb la condemna i el temps que ha passat a la presó, queda de manifest que els Estats Units no deixaran impune la filtració d'informació "vital".