El president dels Estats Units, Barack Obama, ha participat aquest matí a l'acte simbòlic i històric de record a les víctimes de les bombes atòmiques que el 6 d'agost de 1945 l'exèrcit dels Estats Units va tirar sobre Hiroshima. Com ja s'esperava, el president nord-americà no ha demanat disculpes però sí que ha tingut un record per a les víctimes i ha assegurat que "qualsevol vida és un bé molt preuat".

Per aquest motiu, Obama ha fet una crida a no oblidar mai la memòria d'Hiroshima, i ha remarcat que els avenços tecnològics han d'anar sempre acompanyats de revolucions morals, perquè si no, "aquests descobriments poden ser màquines de matar d’allò més eficients". Obama ha fet un al·legat contra l'ús d'armes nuclears, tot i que no renuncia a tenir-ne com a país, i ha fet una crida a aconseguir un món sense guerra.

Obama també ha volgut lloar "l'amistat" que amb els anys han anat teixint el Japó i els Estats Units, tot i que ha reconegut que ho han fet de manera lenta, després de ser enemics durant la Segona Guerra Mundial.

Hiroshima, 6 d'agost de 1945

El 6 d’agost del 1945 l’exèrcit dels Estats Units tirava una bomba nuclear a Hiroshima. Tres dies més tard repetia l'operació a Nagasaki. Era el primer atac atòmic de la història i va suposar la fi de la Segona Guerra Mundial, ja que sis dies després el Japó va anunciar la seva capitulació.

Les bombes van causar un total de 246.000 morts. A Hiroshima van morir 166.000 persones, i unes altres 80.000 van ser víctimes a Nagasaki, tot i que només la meitat van morir en el moment dels bombardejos. La resta van morir de lesions i malalties provocades per la radiació.

Gest simbòlic d'Obama

Han hagut de passar set dècades fins que un president dels Estats Units visités la zona. Un clar gest diplomàtic cap al Japó i que ha servit per subratllar el compromís del país nipó i el nord-americà "amb la recerca de la pau i la seguretat en un món sense armes nuclears". 

Malgrat la visita històrica i la importància que tindrà per als dos països el pas d'Obama, el viatge no era específicament a Hiroshima. De fet, la visita s'emmarca en el viatge del president nord-americà al Japó, on ha participat en la cimera del G-7. Tot i això, el Govern japonès ha valorat molt positivament el pas.