La Unió Europea vol evitar dilatar massa la negociació del Brexit. En un moment en què viu diverses crisis, l'última, el referèndum italià, sumada a l'augment de l’extrema dreta i el populisme contraris al projecte europeu, no es pot permetre el luxe de mostrar-se dèbil amb Londres. Per això, el negociador de la Comissió Europea, Michel Barnier, ha advertit aquest dimarts al Govern britànic que “hi haurà menys de 18 mesos per negociar” un cop s’activi la sortida del Regne Unit, i els ha recordat que ja estan preparats per rebre la notificació britànica. 

Tot i que l'article 50 del Tractat de Lisboa dóna un marge de dos anys per fer efectiva la sortida, període que es pot allargar si les dues parts ho volen, Barnier ha fixat l'octubre del 2018 com a data límit per assolir un acord amb Londres. Tot i això, ha matisat que el període real serà de dos anys, ja que considera que en aquest temps hi entra també la ratificació del pacte pel Consell, l’Eurocambra i el Parlament de Westminster.

Objectiu: evitar un altre 'Brexit'

Barnier ha aprofitat també la seva compareixença per remarcar que els països que surtin de la UE “mai podran tenir els mateixos drets i beneficis” que els seus membres, intentant evitar així que altres països vulguin emprendre el camí del referèndum per sortir-ne, com els Països Baixos. Per Europa, el mercat únic i la llibertat de persones són coses "indivisibles", ha advertit Barnier al Govern britànic. El Regne Unit, en canvi, vol seguir dins la lliure circulació de béns i serveis, però sense haver de participar en la llibertat de circulació de persones. 

Aquest és el punt més sensible de la negociació i en què hi haurà les principals diferències entre els dos bàndols. Barnier ha dit que hi ha “diferents models” de relació entre els països tercers i la UE, però no hi ha cap cas que tingui les condicions que vol el Regne Unit. Noruega, per exemple, està dins del mercat únic però també forma part de l’espai de lliure circulació de persones, Schengen, condició que Londres no té actualment i a la qual s'oposa frontalment en qualsevol escenari de futur.

Un altre dels punts sensibles, però, són les conseqüències que podria tenir per Irlanda. Aquí és l'únic punt on es podria crear una frontera física entre el sud i el nord per primera vegada si la qüestió no s’estipula en les negociacions. Per això, Barnier ha assegurat que tindran sensibilitat amb el tema i que intentaran "trobar el camí per preservar l’èxit dels Acords de Divendres Sant i mantenir el diàleg". En la roda de premsa, però, el negociador no s'ha referit al cas d'Escòcia, que també és sensible perquè el seu govern amenaça el número 10 de Downing Street de fer un segon referèndum d'independència.