L'actriu Zsa Zsa Gabor ha mort avui a Los Angeles (EUA) als 99 anys per una parada cardíaca, després d'anys de lluita amb la malaltia i complicacions, que van postrar una llegenda del cinema i una de les primeres estrelles que va ser més gran en la vida real que a la pantalla.

A l'Estat és coneguda per haver tingut una aventura amb don Juan de Borbón a l'hotel Palace d'Estoril que, segons la periodista Pilar Eyre, es va acabar perquè no tenia diners i això era l'única cosa que atreia a l'actriu.

L'actriu, que portava malalta cinc anys, va morir d'un atac al cor envoltada dels seus i al costat del seu últim i novè marit Frederic von Anhalt a la seva mansió de Bel Air, segons va precisar el web dedicat als famosos TMZ.

Gabor havia empitjorat molt els últims dies i el seu marit va convidar als més pròxims perquè celebressin amb ella el seu centenari per endavant. L'actriu ha tingut avui un infart i va ser traslladada d'urgència a l'hospital on els metges no van poder fer res per salvar la seva vida.

Salut delicada

Gabor portava diversos anys amb un delicat estat de salut, especialment després que el 2011 patís una fractura de maluc que se sumava a un accident de trànsit el 2002 i una embòlia el 2005.

L'actriu, que anava a complir 100 anys al febrer, va néixer el 1917 a Hongria i va arribar a Hollywood després dels passos de la seva germana Eva, per llaurar-se una immensa fama que transcendió la pantalla i va inaugurar un nou tipus de fama: el de "celebritat".

"Famosa per ser famosa", com se la va arribar a definir, en els seus 60 anys de carrera va tenir temps per casar-se nou vegades i desencadenar escàndols que la van convertir en una d'habitual de les portades de la premsa rosa a tot el món.

Romanços sonats

Inclinada cap als homes rics o galants com Frank Sinatra o Howard Hughes els seus romanços van ser més sonats que les seves aparicions en el cinema o la petita pantalla. El seu primer gran èxit en el cinema va ser "Moulin Rouge" (1952), de John Houston, on interpretava una model del pintor Tolouse Lautrec.

El seu origen estranger no va ser obstacle per fabricar el seu carisma i va fer famós el seu "estimat" amb un fort accent perquè, com ella mateixa deia, "no recordava el nom de ningú". Lili (1953), La Chica del Kremlin (1957) o Touch of Evil (1958) van ser alguns dels seus altres èxits de taquilla. Gabor també es va fer un nom a la petita pantalla amb les seves aparicions en Bonança, Batman o As the World Turns.

Matrimoni fugaç

El 1983 tindria lloc el seu matrimoni més fugaç, amb el mexicà Felipe de Alba, que durés tan sols una setmana i que acabés en anul·lació entre múltiples retrets i insults mutus que van fer les delícies de la premsa groga.

El seu matrimoni més durador va ser l'últim, amb el misteriós príncep alemany Frederick von Anhalt, del qual es deia que havia estat almenys quinze vegades en tràfecs judicials. Ambdós van contreure matrimoni el 1986 i van seguir casats fins a la mort de l'actriu.

Quant a citacions judicials, Gabor va emular almenys en una ocasió els rumors sobre el seu marit. El 1989 va bufetejar un policia nord-americà que li havia donat l'alt per excés de velocitat als afores de Los Angeles. L'actriu, que conduïa amb el permís caducat i portava una ampolla de whisky oberta a la guantera, va ser condemnada a tres dies de presó i 120 hores de treball comunitari.

El 1992 va publicar les seves memòries, Una vida no és suficient, amb sucoses revelacions sobre els seus marits i amants. Mordaç i sempre disposada a burlar-se de si mateixa, seves són frases com a "estimat, aquests són només els meus diamants de feina" o "mai no he odiat un home prou com per tornar-li les seves joies".