Militars de la Brigada 41 de la ciutat de Valencia, la tercera de Veneçuela, s'han declarat en rebel·lia contra el govern de Nicolás Madro. En un vídeo difós a través de les xarxes socials, els militars asseguren que "no és un cop d'Estat", sinó una "acció cívica i militar per a restablir l'ordre constitucional". El grup està encapçalat pel capità Juan Caguaripano, donat de baixa de l'exèrcit el 2014, i hi participen una vintena d'oficials.

"Ens declarem en legítima rebel·lia, units avui més que mai, amb el poble de Veneçuela, per desconèixer la tirania assassina de Nicolás Maduro", ha assegurat Caguaripano, que ha afegit: "Aclarim que això no és un cop d'Estat. És una acció cívica i militar per restablir l'ordre constitucional. Però més encara, per salvar el país de la destrucció total, per aturar els assassinats dels nostres joves i familiars".

Segons ha informat un dels rostres visibles del chavisme, l'expresident de l'Assemblea Nacional Diosdado Cabello, diversos militars "terroristes" han estat detinguts a la ciutat de Valencia i ha assegurat que el control del Fuerte Paramacay está "consolidat totalment després de l'atac de grups terroristes mercenaris".

Veneçuela viu en una onada de protestes des del mes d'abril passat, quan el Tribunal Suprem va decidir retirar les competències a l'Assemblea Nacional. El balanç és de més de 120 morts. La proposta de Maduro per sortir de la crisi va ser crear una Assemblea Constituent, però l'oposició va decidir no presentar-se a aquestes eleccions. En aquest moment hi ha dos parlaments al país: l'escollit a les eleccions legislatives, de majoria opositora, i l'Assemblea Constituent, tota chavista.