La cancellera alemanya, Angela Merkel, tornarà a viure aquest diumenge una jornada electoral incomoda. Si fa dues setmanes la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera rebia un revés a l'Estat de Mecklemburg-Pomerània Occidental, en veure's superada per l'extrema dreta d'Alternativa per a Alemanya (AfD), ara tornarà a recular a la ciutat-Estat de Berlín i quedarà a l'oposició. 

Segons les enquestes, no serà una humiliació comparable amb aquelles regionals, però sí que en sortirà la més perjudicada. Berlín, ara governada pels socialistes (SPD) i la CDU de Merkel, passarà possiblement a tenir un tripartit socialdemòcrata. Els sondejos tornen a donar la victòria als socialistes, tot i que reculant fins a cinc punts (23%), els conservadors passarien del 23% al 18%, mentre que als Verds els pronostiquen un 15% i a L'Esquerra un 14'5%. 

A tot això, se li han de sumar els resultats de la dreta radical AfD, que en podria treure un 14%. No són el 20,8% de les regionals de principis de setembre, però tornarà a encendre les alarmes al partit conservador de Merkel i li complicaran el camí cap a les generals, que s'han de celebrar tot just l'any que ve. El vot de la ultradreta és el vot de la protesta, el vot contra la política de la cancellera amb els refugiats i el de la por del terrorisme islàmic. Un vot, doncs, d'absoluta protesta cap al govern de la cancellera.

L'ombra de les generals del 2017

A més, no és l'única pressió que té Merkel de cara a la seva reelecció. També els seus socis de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), homologa de la CDU en aquesta part del país, li demanen un gir cap a la dreta en les seves polítiques. De fet, no només li ho demanen, sinó que branden l'amenaça de no donar-li suport si aquesta opta a la reelecció.

Els sondejos de cara a les generals, però, segueixen donant-li un clar avantatge respecte als socialistes. Una enquesta difosa aquesta setmana per l'institut Forsa pronosticava per al bloc conservador un 32%, mentre que el SPD aconseguiria un 23% i la dreta radical de AfD s'alçaria com a tercera força, amb un 13%. Si es complís el sondeig, però, aquestes serien les pitjors perspectives de Merkel des del 2012. De fet, un any després, el 2013, les enquestes li donaven una majoria absoluta. 

La crisi de Merkel

Aquest divendres Angela Merkel, a la reunió informal dels caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea a Bratislava, deia que la UE "està en crisi". No falten raons per justificar aquesta afirmació, però tampoc en falten per dir que ella mateixa i el seu partit tampoc estan en el seu millor moment. La crisi migratòria ha posat en dubte Europa, però també la cancellera dins el seu propi electorat.

Si l'any 2012 l'extrema dreta era un partit euroescèptic que no va aconseguir entrar al parlament alemany, ara aquesta formació sí que ha aconseguit capitalitzar els vots de la protesta i la frustració, amb un missatge obertament xenòfob. Aleshores l'AfD no era la força emergent que és ara, i Merkel tenia tancat i segellat l'acord amb els socis de Baviera. Ara tot això se li podria girar en contra.