La primera ministra britànica, Theresa May, ha realitzat ja el seu primer viatge com a líder del país i ho ha fet en un lloc amb ple simbolisme: Escòcia. L'objectiu era intentar acostar posicions entre el Regne Unit i els escocesos després del referèndum del Brèxit. Escòcia va votar massivament per quedar-se, en un 62%, mentre que el conjunt del país ho va fer per marxar. D'aquí, que Sturgeon hagi començat a fer tot el possible per mantenir Escòcia dins la UE, fins i tot posant sobre la taula un segon referèndum per la independència. 

La reunió a la residència oficial d'Sturgeon, a Edimburg, ha durat uns 45 minuts. A la sortida, la primera ministra escocesa ha assegurat que ha sigut una discussió constructiva i May ha dit que vol que el govern escocès prengui partit dins la negociació per fer efectiu el Brèxit. A més, ha assegurat que està disposada a escoltar totes les opcions que plantegi Escòcia sobre la seva futura relació amb la UE. 

May, però, ha subratllat que el seu compromís és "preservar la valuosa unió" de totes les parts del Regne. La primera ministra ha assegurat que vol que els escocesos formin part de la negociació i que aconsegueixin un bon tracte, però també ha deixat clar que governa per totes les parts del Regne Unit i per tots els ciutadans i ha volgut allunyar els dubtes sobre un segon referèndum: els escocesos ho van deixar molt clar el 2014.  En aquell referèndum un 55% dels habitants va decidir no abandonar el Regne Unit. 

Sturgeon, agraïda

Sturgeon també s'ha mostrat receptiva amb la visita de la primera ministra britànica i ha assegurat que May "és una dona que té una forma bastant seriosa de fer les coses, que jo també tinc, així que crec que podem trobar una manera de treballar juntes, tot i els desacords". A més, s'ha mostrat molt agraïda pel fet que May s'hagi mostrat oberta a escoltar les propostes escoceses.

Tot i això ha deixat clar que seguirà buscant quina és la millor solució per Escòcia i pels seus interessos. Per aquest motiu, Sturgeon ha insistit que la seva missió és defensar els interessos dels escocesos i ha advertit que l'eventual sortida del Regne Unit de la UE fa que un altre referèndum d'independència sigui "molt probable".

Simbolisme discordant

Les paraules de les dues mandatàries després de la reunió mostren que la sintonia ha sigut bona. Tot i que les posicions eren diferents, una apostant amb força per la unitat i l'altra donant el segon referèndum d'independència com a "possible", totes dues han assegurat que estan disposades a escoltar-se i a treballar juntes per aconseguir el millor acord tant per al Regne Unit com per a Escòcia.

El simbolisme, però, no semblava dir el mateix. Sturgeon ha rebut May a la seva residència oficial i el simbolisme de l'escena portava un missatge implícit molt clar. Només dues banderes omplien l'escena i totes dues eren escoceses. De la del Regne Unit, ni rastre. A més, Sturgeon anava vestida tota de blau, incloses les sabates, i amb una camisa blanca. Justament els colors de la bandera escocesa.

May, en canvi, anava vestida de blau marí, amb una camisa blanca i unes sabates vermelles. Curiosament també els colors de la bandera del Regne Unit. De fet, el vestit de la premier era el que més s'assemblava a la Union Jack de la sala.