La candidata a la presidència de França del Front Nacional, Marine Le Pen, està més que preparada per fer el salt a l'Elisi. És el que es desprèn del vídeo de campanya, carregat d'èpica i discurs, que va fer públic fa una setmana i que ja ha rebut centenars de milers de visites a Youtube.

L'espot electoral mostra una Le Pen més propera, que tot i rebaixar el to manté els tics populistes i els atacs al fonamentalisme islàmic. La candidata del Front Nacional és ara mateix la favorita a les enquestes en una primera volta als comicis presidencials i sembla que no escatima recursos per aconseguir ser la futura cap d'Estat francesa.

En nom del poble

L'espot electoral apel·la directament a la societat francesa desafeccionada amb la classe política i presenta Marine Le Pen com la candidata del poble. En el vídeo, la candidata opta per un discurs patriòtic però rebaixat, populista però allunyat de la ultradreta que representava el seu pare, Jean-Marie Le Pen, que va ser el seu antecessor en el lideratge del Front Nacional. 

L'estratègia electoral de Le Pen refusa ara l'extremisme del seu pare perquè per primer cop en la història de França el populisme radical aspira a esdevenir la dreta majoritària i fins i tot accedir a la presidència francesa. Per això, en comptes de presentar-se com una antisistema, es mostra com la garant dels valors republicans francesos: la laïcitat, el patriotisme...

Crítiques a l'establishment

Un dels moments més intensos de l'espot és quan Le Pen ataca la classe política que ha dirigit França en els darrers anys. Tot i que no menciona Nicolas Sarkozy o François Hollande, ni republicans o socialistes, la candidata apunta cap a ells en tota una crítica cap a l'establishment. 

La presidenciable frontista planteja els comicis com "una veritable tria de civilitzacions" amb una tria entre "aquells que ens han mentit, fallat, traït, enganyat al poble i arruïnat França" i "qui posarà França en ordre" (1:25).

Contra el fonamentalisme islàmic

Le Pen apel·la a la seva identitat com a dona per a atacar durament el fonamentalisme islàmic. Quina relació fa exactament? Doncs assegura que el fet de ser dona li provoca un sentiment de "violència extrema" davant "les restriccions de llibertats que es multipliquen en tot el nostre país" per aquest corrent radical de l'Islam (0:24).

Però el discurs de la por no acaba aquí. Planteja, "com a mare", que l'Estat actual en què es troba França després dels atacs terroristes no és el millor llegat per deixar als fills.

Le Pen, possible guanyadora

Le Pen té tots els números per sortir guanyadora en la primera volta de les eleccions presidencials franceses, que tindrà lloc el 24 d'abril. Ara bé, el sistema electoral francès, que contempla una segona volta en el cas que cap candidat obtingui la majoria dels sufragis, podria perjudicar a la candidata del Front Nacional: en una segona votació, un candidat com el centrista Emmuanuel Macron podria fer-li ombra.