La candidata de la ultradreta a la Presidència francesa, Marine Le Pen, afirma en una entrevista que "Podemos existeix perquè no hi ha un Front Nacional a Espanya". Encara que declara no simpatitzar amb la formació morada, admet que "està immersa en l'única batalla que val la pena: la batalla contra les polítiques imposades per la Unió Europea".

En una entrevista publicada aquest dimecres per Vanity Fair España, i que ha recollit Europa Press, Le Pen explica que "és més difícil que sorgeixin partits patriotes en països que tenen un passat de totalitarisme, com Espanya o Grècia. En ells, la dimonització del patriotisme és més intensa i eficaç i l'extrema esquerra ocupa el seu lloc per representar la ira del poble".

Segons el periodista que firma l'entrevista, Claude Askolovitch, Le Pen demostra desconèixer la política espanyola quan es refereix a Espanya com "un país que ha sabut conservar la seva identitat molt més temps que nosaltres, fins que va patir la immigració i l'islamisme".

En al·lusió als nacionalismes com el català i el basc, Le Pen diu que "els regionalismes prosperen perquè els Estats no fan bé la seva feina". "A França, les reivindicacions dels corsos existeixen perquè l'Estat francès ha dimitit de les seves funcions", afirma.

La fi de l'euro

Del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que va qualificar de "catàstrofe" una victòria de Le Pen a les eleccions al Elisi, assenyala que es tracta d'"una excel·lent notícia" que un home com ell lluiti contra ella. "Tots els polítics que defensen la ideologia europeista han de tenir por que guanyi. Representen el passat, un món que s'està enfonsant", vaticina.

Si guanya les presidencials, la primera volta de les quals se celebrarà a l'abril, i la segona -les enquestes pronostiquen que serà necessària una segona volta- al maig, Le Pen té un pla clar: "Restabliré les fronteres a França. Serà el meu missatge al món". També li confirma al periodista que posarà agents de duanes en els controls fronterers, inspeccions als trens, que restituirà els visats i que, després, se n'anirà a desconstruir Europa.

"Si guanyo, serà la fi de l'euro i serem més forts, perquè la nostra moneda reflectirà l'estat de la nostra economia. I si França lidera la batalla per tornar la sobirania als Estats nació, la resta de països s'unirà a nosaltres. Grècia, els Països Baixos, i també Espanya, ja veurà. Fins i tot Rajoy se sumarà si entén els interessos del seu país!", augura.

Prohibir el hijab

Marine Le Pen també advoca per prohibir els signes religiosos manifestos al carrer, amb atenció particular al hijab o vel islàmic. "En tindria prou que els musulmans renunciessin al vel! A diferència del que es diu de mi, jo no estic en contra dels musulmans!", es queixa.

Askolovitch, que ha cobert durant anys la informació del Front Nacional, no té dubtes que la debilitat de Marine Le Pen és la família, amb uns pares que es van desentendre d'ella i de les seves germanes en ocasions i fins i tot les van humiliar en públic, com quan la seva mare va afirmar que dues de les seves filles havien estat "desflorades" per jueus, en un aparent intent de fer mal a Jean Marie Le Pen, confés antisemita i al qual va acabar abandonant.

Atemptat del 1976

El periodista recorda alguns episodis familiars que han hagut de marcar la personalitat de Marine Le Pen i la de les seves dues germanes, com l'atemptat que van rebre el 1976 contra la seva casa, on havien fet fer detonar una bomba que va arrasar l'edifici, al sud de París.

Llavors Marine tenia vuit anys, i les seves germanes 12 i 16. Tots van sobreviure, però aquella mateixa nit, Jean Marie Le Pen i la seva dona, Pierrette, van deixar les seves filles a casa d'uns veïns i ells se'n van anar a sopar amb uns amics.

Quan Marine Le Pen ja presidia el partit en lloc del seu pare, aquest encara li va posar les coses difícils. Li va aconsellar que anés a un logopeda perquè no era bona oradora i no deixava de reafirmar-se en les seves declaracions antisemites i feixistes. Fins que Marine va decidir trencar amb ell i el va expulsar del partit que ell mateix havia fundat a la primavera de 2015. "Havia de trencar amb ell, s'havia tornat tòxic", va confessar el periodista uns mesos després.