"Batallaré fins a l'últim sospir per una Unió Europea Unida". El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha assegurat avui en la sessió extraordinària del ple de l'Eurocambra, convocada per abordar el resultat del referèndum britànic, que "no està ni cansat ni malalt" com alguns mitjans de comunicació afirmen.

El polític luxemburguès ha deixat clar que, malgrat els canvis necessaris en el projecte comunitari, "no s'ha de canviar l'essencial, que és el projecte de pau i de futur" que representa la UE, i ha reconegut que el vot britànic "ens ha tallat algunes ales", encara que ha assegurat que això no "ens impedirà de continuar volant".

Segons Juncker, existeix inquietud entre "els qui ens observen de lluny per la via que seguirà la UE". Per això, ha dit "cal donar seguretat tant als europeus com als que ens observen de lluny, que és un vol que contínua", i que malgrat que l'impuls "es freni una mica" hi ha que "continuar progressant cap als objectius comuns amb ambició renovada".

Juncker ha animat a "no oblidar el somni europeu" i ha subratllat que aquest somni segueix endavant i que hem de continuar treballant per això i fer gala de "perseverança i energia", sense deixar de continuar progressant cap aquest objectiu.

Prohibit parlar sobre el Brèxit amb britànics

El president de la Comissió Europea ha prohibit als comissaris i funcionaris de la institució establir converses sobre el 'Brexit' amb representants britànics "fins que no hi hagi una notificació oficial per part del Regne Unit".

"Sense notificació, no hi ha negociació", ha dit Juncker i ha afirmat que ha prohibit als comissaris i directors generals qualsevol diàleg "informal" o "secret" amb representants del Govern britànic.

"No hi haurà negociacions secretes", va recalcar Juncker en una sessió que va començar amb una ovació al dimitit comissari europeu de Serveis Financers, Estabilitat Financera i Unió de Mercats de Capitals, el britànic Jonathan Hill.

Sobre els canvis que la UE ha d'emprendre després del vot britànic, ha admès que fan falta algunes modificacions, però ha opinat que cal prosseguir els esforços en favor de la democràcia i continuar les polítiques impulsades per la CE amb el suport del PE des de l'inici de la legislatura.

En aquest context, ha esmentat entre altres projectes el de la unió energètica per assegurar el subministrament a Europa i reduir la dependència de Rússia, la reducció de la burocràcia o l'objectiu de crear una Europa "més social". "La Unió ha de ser més social i així ho serà", ha afirmat.

Sense precedents

El president de l'Eurocambra, Martin Schulz, ha remarcat que el ple d'avui és una sessió "sense precedents", ja que és la primera vegada que una sessió plenària es convoca "tan ràpidament amb un preavís tan curt".

"Lamentem la decisió del Regne Unit de deixar la UE", ha dit Schulz, i ha dirigit un missatge d'agraïment a tots els parlamentaris, comissaris i altres funcionaris britànics que han treballat "durant dècades" en les institucions.

Des de la presidència de torn del Consell de la UE, la ministra de Defensa holandesa, Jeanine Hennis Plasschaert, ha dit que "ara la pilota està a la teulada britànica". "Nosaltres esperem notícies de Londres", ha subratllat, encara que ha instant a "permetre que el Regne Unit tingui prou temps perquè pugui prendre decisions i avançar".

"Hem de tenir una ment clara i freda", ha dit la política neerlandesa, en un discurs en el qual va enviar un missatge d'"unitat" i "solidaritat" per fer front als reptes a què s'enfronta la Unió. "Cap país no pot enfrontar-se a aquests reptes sol", ha posat sobre la taula.

L'avís de Merkel

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha afirmat que el Regne Unit no podrà mantenir l'accés al mercat únic de la UE si nega la lliure circulació de ciutadans comunitaris al seu territori. Merkel ha fet aquesta afirmació en una declaració de govern davant del Bundestag en la qual ha fixat la seva postura de cara a la cimerade líders que comença avui a Brussel·les, centrada en les conseqüències en el 'Brexit'.

"Accés al lliure accés al mercat comú aconsegueix aquell que accepta les quatre llibertats fonamentals europees: la de les persones, els béns, els serveis i el capital", ha assegurat la cancellera. La cap del govern alemany va subratllar que el Regne Unit no podrà mantenir els actuals "privilegis" com a membre de la UE si no assumeix, al seu torn, les corresponents obligacions.

"Hi ha d'haver i hi haurà una diferència palpable entre ser i no ser part de la família europea. Qui es vol anar d'aquesta família no pot esperar que les obligacions desapareguin i que es mantinguin els privilegis", ha afirmat.

La cancellera ha posat com a exemple a Noruega, un país que no pertany a la UE però que, per tenir dret d'accés al mercat únic, compleix una sèrie de requisits i obligacions.

Sobre els terminis per al 'Brexit', Merkel ha insistit que, com està estipulat, està en mans del Regne Unit decidir quan informa la resta de socis de la seva voluntat d'abandonar la UE, per iniciar el procés de sortida, encara que ha aconsellat als seus "amics britànics que no es deixin enganyar" perquè abans d'aquesta comunicació no hi haurà ni negociacions ni converses, "ni formals ni informals".