Els Estats Units han derogat la política migratòria de "peus mullats/peus secs", que permet l'entrada d'immigrants cubans sense visat, una demanda històrica del règim castrista, segons ha anunciat aquest dijous la Casa Blanca.

"El Departament de Seguretat Nacional acaba amb l'anomenada política 'peus mullats/peus secs', que va ser aprovada fa més de 20 anys i que va ser dissenyada per a una era diferent", diu el comunicat difós pel govern de Barack Obama.

La derogació tindrà "un efecte immediat", de manera que "els cubans que vulguin entrar il·legalment als Estats Units sense acreditar raons humanitàries seran deportats, conforme amb la legislació estatunidenca".

Repatriació

El Govern de Raúl Castro, per part seva, s'ha compromès a acceptar la repatriació dels ciutadans cubans que siguin expulsats dels Estats Units, "de la mateixa manera que havia acceptat la devolució dels immigrants interceptats al mar".

"Fent aquest pas estem tractant els immigrants cubans de la mateixa manera que tractem els immigrants d'altres països", ha destacat l'Executiu nord-americà, que ha reconegut que amb això donarà "més coherència" a la seva política migratòria.

La política de "peus mullats/peus secs", posada en marxa pel Govern de Bill Clinton el 1995, permet als cubans d'estar-se legalment als Estats Units si aconsegueixen tocar terra, mentre que imposa la repatriació dels que són interceptats al mar. Es tracta d'un benefici que el govern estatunidenc ha concedit als cubans per motius ideològics davant d'altres comunitats d'immigrants, que han de complir estrictes requisits legals per poder viure al país nord-americà.

Fuga de cervells

Cuba ha acusat els Estats Units de fomentar la fuga de cervells amb aquesta política i ha exigit a la Casa Blanca que la derogui en el marc del diàleg que els dos països van començar el 17 de desembre del 2014 per normalitzar les relacions bilaterals.

Els rumors sobre la possibilitat que Washington accedís a aquesta petició de l'Havana ha provocat aquest any una gran onada migratòria que ha deixat milers de cubans encallats a Centreamèrica, que ha tancat les seves fronteres.

Els Estats Units també han anunciat aquest dijous el final del programa per a metges cubans, que els atorga "un tracte preferencial", perquè "contradiu els esforços" per "combatre les malalties que amenacen la salut i la vida" arreu del món.

A partir d'ara, el personal sanitari que participa en les missions mèdiques enviades pel govern cubà a altres països i que decideixi desertar haurà de fer-ho en les ambaixades i consolats nord-americans, com la resta d'estrangers. Aquest programa específic per a metges cubans va ser creat pel Departament d'Estat el 2006, sota el Govern de George W. Bush, per facilitar els visats als desertors d'aquestes missions internacionals.

Terra d'immigrants

Obama ha defensat, a través del comunicat, que "amb aquests canvis els Estats Units seguiran donant la benvinguda als cubans, com fan amb immigrants d'altres països, conforme a les lleis" nord-americanes.

"Els Estats Units, terra d'immigrants, s'han enriquit per les contribucions dels cubano-estatunidencs durant més d'un segle", ha destacat, i ha indicat que, per aquesta raó, des de la seva arribada a la Casa Blanca, ha posat aquesta comunitat "al centre" de les seves polítiques.

Tot i això, Obama ha defensat un cop més que la transformació de Cuba depèn dels seus ciutadans, que "han de determinar el seu propi destí". "Com vaig dir a l'Havana, el futur de Cuba ha d'estar a les mans del poble cubà", ha reblat.