L'exministre d'Educació Benoît Hamon i l'exprimer ministre Manuel Valls, representants, de l'ala més a l'esquerra i més centrista dels socialistes, s'han classificat avui per al segon i definitiu torn de les seves primàries del proper 29 de gener de cara a les presidencials de 2017.

Els rostres de les "dues esquerres irreconciliables", com el mateix| Valls ha evocat, es mesuraran diumenge vinent després que avui es quedés pel camí un altre dels favorits, l'exministre d'Economia Arnaud Montebourg, que va acabar tercer.

La jornada electoral va reflectir cert desencant dels socialistes i va atreure a dos milions votants, menys que els 2,6 del primer torn de les primàries de 2011 i molts menys que els 4,2 milions de les votacions del centredreta del novembre passat.

Hamon, que va obtenir a prop del 35 % dels suports, es va guanyar els electors, especialment als joves dels grans centres urbans, amb un discurs aperturista i de pes social que li ha valgut el suport de Montebourg, que pot ser crucial per a la segona volta.

Valls, el candidat més conegut per la seva experiència com a primer ministre entre 2014 i 2016, va caure al segon lloc contra tot pronòstic.

Segons el mateix Montebourg -també de l'ala esquerra dels socialistes-, els electors han castigat Valls per haver contribuït a la "deriva liberal" del mandat del president François Hollande, la mesura més impopular del qual va ser la reforma laboral.

No van passar del 7 % els altres quatre candidats en lliça: l'exministre d'Educació Vincent Peillon (7 %), l'ecologista François de Rugy (4 %), la representant del Partit Radical d'Esquerres Sylvia Pinel (2 %) i el líder del Front Demòcrata, Jean-Luc Bennahmias (1 %).

Hamon recull el vot jove

Abans de conèixer els resultats, Hamon ja es donava per satisfet per haver aconseguit situar el seu ideari en el centre del debat per mesures com l'assignació d'un salari universal d'uns 750 euros per a tots els francesos majors d'edat, molt criticada per Valls.

Altres de les seves propostes, com la legalització de la marihuana, l'escurçament de les penes de presó, l'aplicació d'un impost als robots o la transició ecològica, han seduït nous votants.

En el seu discurs des de la seva seu de campanya parisenca, atapeïda de joves, Hamon, de 49 anys, va dir els seus seguidors que havien enviat "un clar missatge de renovació" i d'"esperança".

"El que cal fer és canviar el model de desenvolupament. Posar en marxa la conversió ecològica com la nostra prioritat econòmica", va advocar.

Valls, a l'atac

Des de la Casa d'Amèrica Llatina a París, la mateixa en la qual Hollande va intervenir després de guanyar les primàries de 2011, Valls va passar ràpidament a l'atac, després de conèixer que Monterbourg donarà suport al seu rival.

El polític d'origen català, de 54 anys, es va presentar com una figura de talla política capaç d'exercir la funció presidencial amb propostes "realistes" i va recordar el complex món en el qual es mourà França, amb presidents com el nord-americà, Donald Trump, i el rus, Vladimir Putin.

"Estic content d'enfrontar-me a Benoît Hamon, perquè una nova campanya comença a partir d'aquesta nit. L'opció és clara: entre la derrota segura i la victòria possible, entre les promeses irrealitzables i impossibles de finançar, i la de les promeses creïbles", va llançar.

Guanyi qui guanyi en el segon torn, els dos ho tindran especialment difícil en les eleccions d'abril i maig de 2017, segons les enquestes.

Ambdós serien àmpliament avançats en la primera volta, per aquest ordre, pel candidat de la dreta, François Fillon, i per la ultradretana Marine Le Pen.

Serien també superats per un notable marge per uns altres dos aspirants de l'esfera d'esquerra: el socioliberal Emmanuel Macron i el radical Jean-Luc Mélenchon, ambdós dissidents socialistes.