Una foto de sis seients d'un autobús amb el títol "Un munt de dones amb burca viatjant amb autobús" ha deixat en evidència els integrants d'un grup xenòfob noruec a Facebook.

El grup en qüestió, anomenat "La pàtria primer", ha reaccionat de manera contundent i amb menyspreu a la publicació de la foto de sis seients d'un autobús, que han estat confosos per sis dones en burca.

Entre els comentaris xenòfobs i racistes dels membres del grup, destaquen observacions que titllen de "tràgica" i "aterridora" la imatge, alhora que, atemorits, reaccionen davant els sis seients que creien eren dones afirmant que "això podria estar passant el 2050, però està passant ara".

Com a quixots davant gegants que acabarien sent molins de vent, els integrants xenòfobs han clamat davant les indefenses trones que "això (la presència de dones en burca al transport públic) és realment esfereïdor" i "hauria d'estar prohibit. No pots saber qui hi ha a sota. Podrien ser terroristes".

Entremaliadura sociològica

Lluny de ser una mera confusió, el periodista noruec Johan Slattavik va desvelar que ell havia penjat la fotografia al grup xenòfob amb tota la intencionalitat de saber quina era la reacció dels membres, buscant així "veure com la percepció de la gent d'una imatge estava influïda per la reacció dels altres", i concloent que, finalment, l'experiment li ha fet gaudir d'"una bona rialla".

Aquest cas és un exemple més de l’anomenada postveritat, el fenomen a les xarxes que descriu com es difonen informacions falses a internet només perquè diuen el que alguns col·lectius volen sentir, i aquests s’encarreguen de replicar-les sense cap fonament crític.