Els fiscals generals de Washington DC i Maryland demandaran el president dels EUA, Donald Trump, avui al·legant que ha violat les clàusules anticorrupció de la Constitució en acceptar milions de dòlars de governs estrangers en pagaments a les seves empreses, segons ha avançat avui el Washington Post.

Els dos fiscals generals, ambdós demòcrates, basaran la seva demanda en què aquests "milions en pagaments i beneficis de Governs estrangers" els ha rebut des que es va mudar a la Casa Blanca i tenint en compte que va optar "conservar la propietat de la seva companyia" després d'assumir el càrrec.

Trump va transferir el control del seu conglomerat empresarial als seus dos fills adults homes, Donald Jr. i Eric, per evitar possibles conflictes d'interessos durant el temps en què ocupi la Presidència.

Trencar promeses

Tanmateix, el fiscal general de DC Karl A. Racine i el fiscal general de Maryland Brian Frosh consideren que Trump "ha trencat moltes promeses de mantenir separat el seu deure públic dels seus interessos de negocis privats, incloent el rebre actualitzacions regulars sobre la salut financera de la companyia".

Si un jutge federal permet que el cas procedeixi, segons van explicar els fiscals de Washington i Maryland al Post, un dels primers passos seria demanar còpies de les declaracions fiscals de Trump -que s'ha negat a fer públiques fins ara- per conèixer fins on arriben els seus tractes de negocis a l'estranger.

Aquesta batalla, van assenyalar, acabaria molt probablement davant del Tribunal Suprem, amb els advocats de Trump obligats a defensar per què les declaracions fiscals del president han de continuar sent privades. La demanda podria obrir un nou front per a Trump en un moment en què brega amb la investigació sobre si algú de la seva campanya va confabular amb el Govern rus per interferir en les eleccions del 2016.