El fiscal general dels Estats Units, Jeff Sessions, va mantenir dues trobades amb l'ambaixador rus a Washington, Sergey Kislyak, durant la campanya per a les eleccions presidencials del seu país, unes reunions que no va revelar durant el seu procés de confirmació en el Senat.

Les trobades van ser al juliol i al setembre, tot just mesos abans de les eleccions del 8 de novembre guanyades per l'ara president, Donald Trump, i enmig d'una tempesta política per la presumpta ingerència del Kremlin en elles mitjançant atacs cibernètics.

El diari The Washington Post ha revelatge avui aquestes trobades, de les quals va tenir constància a través d'una font del Departament de Justícia, organisme liderat per Sessions, i que una portaveu del fiscal general ha confirmat.

Contactes com a legislador

Sessions era membre del Comitè de Serveis Armats del Senat quan va mantenir aquestes trobades i l'ara fiscal general considerava els contactes amb Kislyak i altres ambaixadors a Washington part de la seva feina com a legislador i no com a membre de la campanya de Trump, de la que era assessor.

Tanmateix, The Washington Post va contactar amb els altres 25 membres del Comitè de Serveis Armats per indagar si havien mantingut contactes amb Kislyak i dels 20 que van respondre tots van dir que no.

Durant el seu procés de confirmació en el Senat, els demòcrates van preguntar a Sessions pels seus possibles contactes amb el Kremlin, a causa del clima d'indignació per aquesta presumpta ingerència en els comicis, al que aquest va respondre: "No he tingut comunicacions amb russos".

La portaveu de Sessions, Sarah Isgur Flores, va dir al rotatiu washingtoniano que la resposta del fiscal general "no va ser un engany" ja que aquest va ser preguntat "sobre comunicacions entre els russos i la campanya de Trump i no sobre reunions que va mantenir com a senador".

Engany

El senador demòcrata Al Franken, autor de la pregunta, va considerar la resposta de Sessions com "un engany en el millor dels casos".

El Departament de Justícia i l'Oficina Federal d'Investigacions (FBI), ambdós sota la supervisió de Sessions, són els organismes encarregats de la investigació sobre la presumpta ingerència russa en els comicis així com dels presumptes contactes entre la campanya de Trump i el Kremlin.

Kislyak va protagonitzar una altra polèmica fa algunes setmanes en sortir a la llum que l'exassessor en seguretat nacional de Trump, el general Michael Flynn, havia mantingut contactes freqüents amb ell del contingut del qual va enganyar alts càrrecs del Govern, entre ells al vicepresident Mike Pence. Trump va forçar llavors la dimissió de Flynn.