El fiscal general dels Estats Units, Jeff Sessions, valora designar un fiscal especial que iniciï una investigació sobre assumptes relacionats amb l’ex-candidata demòcrata Hillary Clinton, segons recullen els mitjans de comunicació locals.

La investigació inclouria irregularitats de la Fundació Clinton i el controvertit acord amb Rússia per minar urani que els Estats Units va signar el 2010, quan Clinton era secretària d’Estat.

El president estatunidenc, Donald Trump, ha criticat de forma vehement al seu propi aparell de Justícia per la investigació que enfronta la seva campanya per uns suposats vincles amb Rússia, mentre els demòcrates surten impunes d’aquestes presumptes irregularitats. “Haurien de ser darrere dels demòcrates” va dir Trump a principis de mes.

Una investigació que també sol·licita la Càmera Baixa

A més de Trump, la investigació especial contra els demòcrates ha estat sol·licitada pel president del Comitè Judicial de la Càmera Baixa dels Estats Units, el republicà Robert Goodlatte, amb el suport de l’aparell legislatiu conservador.

En una carta en resposta a Goodlatte, el Departament de Justícia assegura que la seva petició està sent “avaluada” i que serà Sessions qui decideixi si “assumptes que no estan sota investigació han d’obrir-se, si s’han de destinar més recursos a investigacions en curs o si consideren nomenar un fiscal especial”.

Clinton i l’FBI, en el punt de mira

Els republicans volen que s’investigui si Hillary Clinton va poder prendre decisions influïdes per donacions estrangeres a la seva fundació quan era secretària d’Estat (2009-2013).

S’ha posat especial èmfasi en la venda a Rússia de l’empresa canadenc Uranium One, que com controlava una cinquena part de la producció d’urani en els Estats Units, va de ser aprovada per una comissió integrada per funcionaris estatunidencs, entre ells Clinton. En paral·lel,  la Fundació Clinton va rebre milions de dòlars en donacions de persones amb interessos en Uranium One.

Els republicans també volen que s’investigui l’FBI i el seu ex-director, James Comey, per com va manejar la investigació contra Clinton per l’ús d’un compte privat de correu per intercanviar informació secreta quan era secretària d’Estat.

Sessions ja va nomenar un fiscal especial per investigar la ingerència de Rússia a les eleccions

El Departament de Justícia, sota la direcció de Sessions, va nomenar el maig al fiscal especial Robert Mueller per investigar la presumpta ingerència del Kremlin a les eleccions de 2016 a la Casa Blanca, així com els seus possibles contactes amb la campanya de Trump.

L’equip de Mueller ha recopilat en aquests mesos centenars de documents, ha interrogat a nombrosos col·laboradors de Trump, alguns del seu cercle més íntim, i recentment va presentar càrrecs contra l’ex-cap de campanya del magnat Paul Manafort, qui es troba en arrest domiciliari.