Les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) han anunciat avui que es convertiran en partit polític el pròxim 1 de setembre, segons el Ple de l'Estat Major d'aquesta guerrilla reunit a Bogotà.

"L'1 de setembre estarem llançant públicament el nou moviment polític", va dir Julián Gallo, àlies "Carlos Antonio Lozada", membre de l'Estat Major de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), en una roda de premsa.

El cap guerriller va afirmar a més que el partit serà presentat en un acte polític a la Plaça de Bolívar de la capital colombiana.

En el Ple, la guerrilla, que va firmar un acord de pau amb el Govern de Juan Manuel Santos amb el qual va posar fi a més de mig segle de conflicte armat, busca traçar els lineaments per formar el seu partit polític i els candidats que afrontaran futures eleccions.

Segons Lozada, els dirigents de les FARC estan rebent informes d'"els diferents departaments que fan part de l'Estat Major Central" i que s'"ocupen d'elaborar les propostes" que presentaran amb la seva plataforma política.

"Tenim una proposta de model econòmic, la política de gènere que desplegarà el nostre partit, les propostes que farem al sector de la joventut, així com la defensa del medi ambient, la política del partit davant el tema urbà i igualment per a la part agrària", va afegir el líder guerriller.

Amb vista als comicis de l'any entrant, les FARC treballen també en l'elecció dels seus candidats per a aquests comicis i els noms dels quals ocuparan els cinc escons en el Senat i les cinc a la Cambra, segons l'establert en l'acord de pau.

"Segurament en els dies següent en el desenvolupament del Ple i posteriorment en el procés, ens enfocarem a estudiar no només els noms sinó sobretot i fonamentalment les propostes que presentarem de nou país al coneixement de l'opinió pública", va afegir Lozada.

Per la seva part, l'excap de l'equip negociador de les FARC amb el Govern, Luciano Marín Arango, àlies "Iván Márquez", va assenyalar que el partit de la guerrilla rebrà finançament de l'Estat, com la resta de moviments polítics del país.

"En els acords diu clarament que igual com els altres partits tindrà un finançament per part de l'Estat, de manera que allà no hi ha res nou. Esperem que l'Estat compleixi aquests compromisos i faciliti així el procés de reincorporació política de les FARC", va assegurar.

Així mateix, va reiterar la seva preocupació per l'assassinat de guerrillers indultats, i va afirmar que ja són "com sis" rebels i "alguns familiars als quals els han tret la vida".

"Seria trist que a Colòmbia tornem a l'eliminació d'una força política com va succeir amb la Unió Patriòtica", va dir.

La Unió Patriòtica va ser un partit d'esquerres nascut en 1985 d'una altra negociació de pau amb les FARC i que gairebé va ser exterminat mitjançant l'assassinat sistemàtic d'uns 4.000 dels seus militants.