L’Exèrcit de Zimbàbue ha declarat avui que ha aconseguit “avanços significatius” en les seves accions contra “criminals” de l’entorn del president, Robert Mugabe, i que segueix abordant amb el mandatari la forma d’assolir progressos en la situació política que travessa el país.

Afirmen que a hores d’ara han detingut alguns d’aquests “criminals” per portar-los davant la justícia, mentre que n’hi ha d’altres que segueixen en recerca i captura. Aquestes persones, “han comès crims que han causat patiment social i econòmic al país”, segons diuen oficials de l’Exèrcit zimbabuès en declaracions recollides pel diari local ‘The Herald’.

Els soldats han manifestat que “els agregats de Defensa acreditats a Zimbàbue han estat informats perquè jutgin la situació al país” i han demanat a la resta de membres de les forces de seguretat que no interfereixin en les seves activitats. “Publicarem periòdicament notes de premsa per mantenir informat el públic dels esdeveniments al país. L’Exèrcit aplaudeix la nació per mantenir-se pacient i pacífica mentre duu a terme les seves operacions” han reblat.

Mugabe es reuneix amb el cap de l’Exèrcit

El líder de Zimbàbue es va reunir ahir dijous amb el cap de l’Exèrcit, Constatino Chiwenga, així com amb els emissaris enviats per Sud-Àfrica i un capellà catòlic que està intentant intervenir en la crisi oberta al país africà.

Després de la reunió, el diari ‘The Herald’ va publicar les primeres imatges de Mugabe des que l’Exèrcit zimbabuès prengués el control del país en la matinada de dimecres, sense apartar oficialment del càrrec el mandatari, qui governa el país des que es va proclamar la independència l’any 1980.

En les imatges, preses a la seu de la Casa d’Estat, hi apareixen Mugabe i Chiwenga, així com el pare Fidelis Mukonori, la ministra de Defensa sud-africana, Nosiviwe Mapisa-Nqakula, i el ministre de Seguretat de l’Estat d’aquest mateix país, Bongani Bongo.

Mugabe es nega a deixar la presidència

Segons una font citada amb anterioritat per l’agència Reuters, el president, qui està confinat a la seva residència amb la seva dona Grace i dues figures claus del G-40 que suporten la primera dama, es nega a abandonar el càrrec abans que expiri el seu mandat en 2018.

Tal com informa un responsable del servei d’Intel·ligència de Zimbàbue, el pare Mukonori est’a intentant convèncer el mandatari perquè deixi la Presidència i permeti una transició després de la presa de control per part de l’Exèrcit.

El líder opositor, Morgan Tsvangirai, va demanar ahir la dimissió de Mugabe “pel bé del poble”. Aquest missatge es suma als d’altres líders, com l’exvicepresidenta Joice Mujuru, i ha demanat un acord de transició, segons recull el portal sud-africà News24.

Tsvanrigai ha aprofitat l’avinentesa per “saludar” el paper exercit pels artífexs del “alliberament” del país, en al·lusió a les Forces Armades, i ha aplaudit que la cúpula militar “hagi garantit el valor de la vida humana”.