Els Estats Units van complir aquest dilluns la seva amenaça de suspendre els contactes bilaterals amb Rússia per frenar el conflicte a Síria, cosa que allunya encara més la possibilitat d'un alto el foc al país àrab i tanca la porta a la coordinació dels atacs nord-americans i russos contra l'Estat Islàmic (EI).

Cinc dies després que el secretari d'Estat, John Kerry, advertís Rússia que trencaria el diàleg bilateral si no prenia "mesures immediatament" per aturar l'ofensiva de les forces sirianes i russes sobre Alep, el govern nord-americà va complir la seva amenaça.

"Els Estats Units han suspès la seva participació en els canals bilaterals amb Rússia que es van establir per sostenir el cessament d'hostilitats. Aquesta no és una decisió que s'hagi pres a la lleugera", va informar el portaveu del Departament d'Estat, John Kirby, en un comunicat.

La decisió debilita encara més les perspectives d'una treva i un reinici de les negociacions de pau que puguin posar fi als més de cinc anys de guerra civil a Síria. També obre la porta a una possible nova estratègia cap a Síria del Govern de Barack Obama, que està examinant possibles alternatives a la cooperació amb Rússia i no ha descartat que aquestes opcions tinguin a veure amb l'àmbit militar.

"El que està clar és que no hi ha res més del que puguin parlar els Estats Units i Rússia referent a intentar aconseguir un acord que pugui reduir la violència dins de Síria. I això és tràgic", va afirmar el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, en la seva conferència de premsa diària.

Una conseqüència immediata de la decisió és la retirada de l'equip tècnic que els EUA tenien fins ara a Ginebra per negociar amb Rússia un nou acord de cessament d'hostilitats a Síria, similar a l'acordat per ambdues potències el passat 9 de setembre i que va fracassar després d'una setmana en vigor.

Aquest personal també es preparava per a l'establiment d'un Centre d'Implementació Conjunta, un mecanisme amb què els EUA i Rússia planejaven coordinar-se per atacar units a Síria el Daesh i Al Nusra una vegada que s'assegurés el compliment de la treva i el lliurament d'ajuda humanitària als més necessitats.

Alto el foc fallit

L'acord d'alto el foc negociat al setembre per Kerry i el seu homòleg rus, Serguéi Lavrov, va durar una setmana en vigor i va estar minvat per nombroses violacions i la falta de lliurament d'ajuda humanitària.

L'error de la coalició liderada pels EUA d'atacar una instal·lació militar siriana en lloc del Daesh, i el bombardeig d'un comboi humanitari de què Washington va culpar Moscou, sumats a l'ofensiva llançada el 22 de setembre sobre Alep, van dificultar i en últim terme van acabar amb els intents de ressuscitar la treva.

"Els Estats Units no van escatimar esforços en negociar i intentar implementar un acord amb Rússia destinat a reduir la violència", va assegurar Kirby. "Per desgràcia, Rússia va fracassar en complir els seus propis compromisos (...) i no va voler o no va poder assegurar el suport del règim sirià als acords a què va accedir Moscou. Al seu lloc, Rússia i el règim han elegit una via militar, incoherent amb el cessament d'hostilitats, com demostren els seus atacs intensificats contra zones civils", va agregar el portaveu.

La ruptura de Rússia no evitarà, segons el Departament d'Estat, que els Estats Units continuïn buscant solucions al conflicte sirià en l'àmbit multilateral, com el Grup Internacional de Suport a Siria (ISSG), presidit per les dues potències, o el Consell de Seguretat de l'ONU.