El Govern dels Estats Units ha ordenat avui als familiars del personal de la seva ambaixada a Caracas que abandonin el país a causa dels "crims violents" i la falta "generalitzada d'aliments i medicines".

En l'alerta de viatge, emesa pel Departament d'Estat, el Govern autoritza, a més, la "sortida voluntària" de Veneçuela dels empleats de l'ambaixada a falta de tres dies per a les polèmiques eleccions a l'Assemblea Nacional Constituent.

"La situació política i de seguretat de Veneçuela és impredictible i pot canviar ràpidament", subratlla aquesta nova advertència de viatge del Departament d'Estat, que substitueix l'emesa el 15 de desembre de 2016.

L'alerta assenyala, a més, que des d'abril passat hi ha manifestacions diàriament a tot el país, que en general "provoquen una forta resposta policial" que inclou l'ús de gasos lacrimògens o bales de goma contra els participants.

Les "bandes armades" associades amb el Govern del president veneçolà, Nicolás Maduro "freqüentment utilitzen la violència per intimidar els manifestants", indica també el Departament d'Estat en assenyalar que els enfrontaments dels últims mesos han causat "més de 70 morts".

El Govern dels EUA va augmentar dimecres la pressió contra el pla del Govern veneçolà de celebrar aquest diumenge una Assemblea Nacional Constituent (ANC) en sancionar tretze funcionaris i exfuncionaris veneçolans, i va alertar que, en cas de produir-se, aquesta elecció podria marcar el "final de la democràcia a Veneçuela".

Dels tretze sancionats pel Departament del Tresor, quatre són castigats per haver promogut la Constituent o per "soscavar la democràcia o els drets humans a Veneçuela".

Entre ells destaquen Elías Jaua, president de la Comissió Presidencial per a la Constituent, ministre d'educació i exvicepresident de Veneçuela; i Tibisay Lucena, presidenta del Consell Nacional Electoral (CNE), que ha defensat la convocatòria.

El Tresor nord-americà també va sancionar a una integrant de la comissió que dirigeix Jaua, María Iris Varela; i al Defensor del Poble de Veneçuela, Tarek William Saab, per considerar que no està complint la seva comesa de "defensar els drets humans" al país.

El president nord-americà, Donald Trump, va advertir la setmana passada que imposaria noves sancions al Govern de Nicolás Maduro si seguia endavant amb el seu projecte d'Assemblea Constituent.