En una enquesta realitzada pel Pew Research Center sobre quines són les principals amenaces a escala mundial, l'Estat Islàmic i el canvi climàtic han ressaltat com els fenòmens més temuts.

L'enquesta realitzada pels investigadors Jacob Poushter i Dorothy Manevich a 38 països de tot el món, ha demanat als ciutadans que escullin entre 8 fenòmens quin és el que suposa un major perill per a la seguretat nacional del seu país.

Els fenòmens preguntats han estat l'Estat Islàmic, el canvi climàtic, els ciberatacs internacionals, l'estat de l'economia global, el gran nombre de refugiats fugint de països com Iraq i Síria i el poder i influència dels EUA, Rússia i la Xina.

Entre els temes esmentats, l'Estat Islàmic ha estat apuntat com el principal perill per a 18 dels països enquestats, la majoria d'ells a Europa, l'Orient Mitjà, Àsia i Nord-amèrica, zones on s'ha viscut de més a prop la ferocitat del grup terrorista.

En segon lloc, el canvi climàtic ha estat senyalat com el principal risc per a 13 països, la majoria d'ells llatinoamericans i africans.

Tot seguit, els ciberatacs internacionals representen l'amenaça que genera un major neguit al Japó, alhora que als EUA, Alemanya i el Regne Unit suposa el segon fenomen més temut.

Pel que fa a l'estat econòmic global, Grècia i Veneçuela són els països que més el temen.

En referència al fenomen dels refugiats, que va ser considerat la principal amenaça per a Europa durant el 2016, ara és vist com un dels principals problemes pel 39% dels enquestats a tot el món, essent el més temut a Hongria.

Per últim, un terç dels enquestats identifica el poder i la influència dels EUA, Rússia i la Xina com una de les principals amenaces per a la seguretat nacional del seu país.

La influència i poder dels EUA és la principal amenaça a Turquia, mentre que a Corea del Sud i al Vietnam, el 80% dels enquestats identifica el poder de la Xina com un dels principals riscos a la seva seguretat nacional. Entre els enquestats, el que més tem a Rússia és Polònia.