Ha acabat el recompte de vots a Escòcia. Finalment el Partit Nacional Escocès (SNP) no ha aconseguit la majoria absoluta que li pronosticaven totes les enquestes. El recompte final li ha donat només 63 diputats i, tot i que per ben poc, no ha aconseguit els 65 seients necessaris per formar govern de forma immediata. El partit de Nicola Sturgeon, fins ara primera ministra d'Escòcia, haurà de buscar suports per ser investida, i molts apunten que ho intentarà amb els Verds, que han aconseguit 6 diputats.

La sorpresa, però, és que els conservadors passen per davant dels laboristes, que tenien com a feu històric aquesta nació històrica del Regne Unit. Les enquestes dels últims dies ja apuntaven cap a aquesta possibilitat, però no se sabia segur si s'aconseguiria. Els conservadors, però, no només han aconseguit passar per davant dels laboristes per primer cop a la història, sinó que han tret uns resultats molt contundents. Els 'tories' han aconseguit fins a 31 diputats al Parlament Escocès, doblant els seus últims resultats. Fins ara en tenien només 15.

Aquests són els resultats definitius:

Els nacionalistes de l'SNP s'han quedat amb 63 dels 129 seients al Parlament, i amb un gran nombre de vots, gairebé un 47%. Tot i això, no han arribat a la majoria absoluta, que està als 65 diputats. En segona posició han quedat els conservadors amb 31 diputats. Els laboristes haurien patit la pitjor derrota de la seva història a Escòcia, quedant en tercera posició, amb 24 seients, i perdent-ne fins a tretze. Els Verds i els Liberal Demòcrates han quedat en quarta i cinquena posició.

La derrota dels laboristes és especialment important, ja que el partit va governar Escòcia des del 1999 fins el 2007 i, des d'aleshores, havia exercit de cap de l'oposició, lluny dels resultats dels conservadors.

Tot i que al final ha resultat que les enquestes eren massa optimistes, els nacionalistes de l'SNP han qualificat la victòria d'històrica. Un cop s'han fet públics els resultats definitius, Sturgeon ha volgut agrair a Glasgow el seu suport, la seva població i on han obtingut uns molt bons resultats. També ha donat les gràcies a tots els escocesos que els han votat per confiar en ella i en el seu partit, i ha qualificat la victòria de molt important ja que és la tercera victòria consecutiva d'aquest partit i "això no havia passat mai abans", ha remarcat.

Aquesta ha sigut una llarga nit a Escòcia, ja que els resultats s'han anat coneixent al llarg de la matinada. Poc després del tancament dels centres electorals, cap a les 10 de la nit en hora del Regne Unit, ja van començar a arribar les primeres urnes als centres on es compten les paperetes. Els resultats, però, triguen en saber-se. Els primers resultats es van començar a conèixer cap a quart de tres, però no hi ha hagut uns resultats força definitius fins pràcticament les 9.

Els nacionalistes guanyen

Ahir els escocesos es van apropar a diversos centres de votació per decidir qui volen que governi els pròxims cinc anys. Ho van fer decididament pel Partit Nacional Escocès (SNP), dirigit ara per la primera ministra Nicola Sturgeon, que ha torna a guanyar de manera contundent, però que finalment no ha arribat a la majoria absoluta ni ha millorat els resultats de l'any 2011, on van treure fins a 69 diputats. Ara per ara, l'SNP no té rival. Tot i això, necessitaran l'ajuda d'algun altre partit per governar i, aquests, podrien ser els Verds.

Tot i que Sturgeon ja fa gairebé dos anys que governa, no s'havia enfrontat mai a unes eleccions. De fet, va començar a governar just l'endemà que Escòcia digués 'no' a independitzar-se del Regne Unit, el setembre de 2014, ja que l'aleshores primer ministre Alex Salmon va dimitir.

La derrota dels laboristes

La caiguda dels laboristes es va fer evident l'any 2007 quan van perdre per primer cop el govern en passar-los per davant els nacionalistes, tot i que fins al 2011 no van aconseguir la majoria absoluta. Més enllà de l'independentisme, la victòria de l'SNP s'explica per la feina ben feta durant anys. Els nacionalistes han aconseguit capitalitzar els vots d'esquerra i socialdemòcrates, i mostrar-se com una alternativa de govern. 

Els conservadors lideraran l'oposició per primer cop, després d'una històrica victòria

El gran dubte d'avui era qui seria la líder de l'oposició: la laborista Kezia Dugdale, o la conservadora Ruth Davison. Finalment serà Davison, certificant així la gran derrota dels laboristes, que tenien com a feu històric Escòcia. Només cal veure el percentatge de vot que tenien els dos partits l'any 2003, un 34% enfront un 16%, per entendre la davallada dels laboristes. Ara tots dos partits estan al voltant del 20%.

El càstig de l'electorat als laboristes ve de lluny, però no és cap secret que als escocesos no els va agradar gens veure'ls al costat dels conservadors durant la campanya pel referèndum de la independència defensant el 'no'. Des de l'època de Margaret Thatcher, els conservadors s'han convertit en un partit molt impopular a Escòcia. Per tant, que els dos partits es trobin ara en una situació semblant és un fet molt preocupant pels laboristes.

Unes eleccions liderades per dones

L'any 2011 només una dona liderava les llistes electorals escoceses, la conservadora Annabel Goldie. Avui en són quatre. Les tres líders dels principals partits (SNP, Laboristes i conservadors) i la co-líder dels verds. Nicola Sturgeon (SNP), Kezia Dugdale (Laboristes), Ruth Davidson (Conservadors) i Maggie Chapman (dels Verds). 

Així doncs, tant la primera ministra d'Escòcia com la líder de l'oposició seran dones. 

Un nou referèndum

L'any 2011, l'SNP es va presentar a les eleccions amb un referèndum per la independència com un dels punts més importants del programa, i van aconseguir celebrar-lo. Aquest cop no han proposat un segon referèndum, però han deixat la porta oberta a fer-ho "si hi ha una clara i sostinguda evidència que la independència s'ha convertit en l'opció preferida" o si hi ha "un canvi substancial de les circumstàncies".

Això pot produir-se si en el referèndum que el Regne Unit celebrarà el pròxim 23 de juny per decidir si volen marxar o no de la Unió Europea, el ja conegut com a Brèxit, els britànics decidissin marxar, en contra la voluntat europeista d'Escòcia. Tal com explica el politòleg Ivan Serrano, "si es produeix el Brèxit, l'SNP sabrà jugar les seves cartes".

El Brèxit podria forçar un nou referèndum sobre la independència a Escòcia

Les últimes enquestes publicades a Escòcia per l'empresa Yougov mostren que només un 30% dels escocesos aposten per marxar de la UE. Tot i que el nombre de ciutadans que volen que Brussel·les tingui menys poder és força més elevat, són minoritaris els antieuropeistes. Per tant, si la Gran Bretanya vota clarament pel Brèxit i Escòcia per quedar-se a la UE, els nacionalistes ho sabran utilitzar "hàbilment", afegeix Serrano.

Això, però, no vol dir que si finalment el Regne Unit decideix quedar-se a la UE, ja no es pugui tornar a plantejar un nou referèndum per la independència a Escòcia. Segons Serrano, aquesta opció "no és descartable" i, de fet, es podria plantejar a "no molt llarg termini".

Tot i això, Serrano recorda que fa poc que s'ha arribat a un acord amb Londres sobre el finançament, i ara el govern escocès tindrà més capacitat de maniobra. Per tant, caldrà veure com això afecta l'independentisme i "si el penalitza o l'afavoreix". El que està clar, però, és que el tema pot tornar a entrar al debat i no quedar-se en "només un cop en la història", com va dir en el seu moment el primer ministre britànic, David Cameron.