Corea del Nord ha llançat aquest matí, cap a les 8:00, el primer míssil des que Donald Trump és a la Casa Blanca. L’assaig militar, que coincideix amb la trobada entre el president nord-americà i el líder japonès, Shinzo Abe, s’ha detectat a primera hora i l’exèrcit de Corea del Sud i el Pentàgon l’han confirmat poca estona després. El projectil ha recorregut una distància de 500 quilòmetres i ha impactat al mar de Japó.

Seül i Washington coincideixen en la teoria que podria tractar-se d'un míssil Rodong, o bé d'un derivat d'aquest. Aquest tipus de coet explosiu pot recórrer fins a 1.500 quilòmetres abans d'impactar. Així doncs, podria arribar fins al Japó o Corea del Sud. Les autoritats han descartat que es tracti d'un dels anomenats ICBM, un míssil balístic intercontinental, el qual té una capacitat de recorregut de més de 5.000 quilòmetres i que, per tant, podria impactar a la zona del Pacífic, on Estats Units té les bases militars de Guam.

Resposta prudent

Segons ha informat l’agència Reuters, Trump ha respost de forma mesurada per evitar una escalada de les tensions internacionals. “Els Estats Units estarà al costat de Japó, el seu gran aliat, al 100%”, s’ha limitat a dir. Des de l’executiu de la Casa Blanca es veuen els fets com una enèsima declaració d'intencions, però se n'ha volgut treure ferro i s’ha assegurat que “no ha estat una sorpresa” perquè al líder nord-coreà “li agrada atreure l’atenció en aquestes ocasions”. Abe, però, ha estat més contundent: “L’assaig és absolutament intolerable”.

Tot i la resposta equilibrada, que es contraposa amb la duresa que acostuma a adoptar Trump en els seus discursos públics, el govern republicà no pretén quedar-se de braços plegats i es planteja pressionar la Xina perquè concentri més esforços -segons el nou ocupant de la Casa Blanca, encara insuficients- a controlar Corea del Nord.

Fonts militars sud-coreanes atribueixen el llançament, fet des de la base àrea de Banhyon, a l’oest de Corea del Nord, a una voluntat del règim de Kim Jong-un de “mostrar la seva força”. L’amenaça militar que representa el país nord-coreà és un dels principals punts de col·laboració entre l’administració nord-americana i la japonesa.

El govern de Corea del Sud i el Ministeri de Defensa del Japó han confirmat que durant el dia d’avui es duran a terme reunions i investigacions per valorar l’abast real de l’acció. 

Període de calma tensa

Pyongyang portava des del passat mes d'octubre sense fer cap de les seves característiques provocacions. Fonts internacionals consideren que aquesta prudència respon al nomenament de Donald Trump com a líder dels EUA, ja que el magnat encara no ha desvelat clarament quina és la seva postura davant Corea del Nord.