Corea del Nord ha amenaçat avui amb atacar les bases militars dels Estats Units a l'illa de Guam hores, després que el president Donald Trump elevés el to de les seves advertències a Pyongyang i que el Pentàgon enviés de nou bombarders B-1B a la península.

Corea del Nord està "analitzant acuradament un pla operatiu per a un foc envoltant entorn de Guam amb míssils d'abast mitjà llarg Hwasong-12 per contenir les principals bases estratègiques dels Estats Units a l'illa, inclosa la Base Aèria d'Anderson (sic)", ha dit un portaveu de l'Exèrcit Popular de Corea del Nord (KPA) en un comunicat recollit per l'agència estatal KCNA.

La Base aèria d'Andersen allotja els bombarders estratègics B-1B amb capacitat nuclear, que ahir van tornar a ser enviats pels Estats Units a la península coreana, segons va avançar l'agència Yonhap citant fonts militars sud-coreanes.

"El matí del 8 d'agost els pirates aeris de Guam van tornar a aparèixer al cel per sobre del sud de Corea per fer una esbojarrada maniobra que simula una guerra real", afegeix el portaveu nord-coreà, que acusa Washington d'estar mobilitzant actius nuclears estratègics des de Guam o Califòrnia.

El text nord-coreà es publica poques hores després que el president nord-americà, Donald Trump, advertís el règim de Kim Jong-un que "es trobarà una fúria i un foc mai no vistos al món" si no deixa d'amenaçar els Estats Units.

Els anteriors comunicats intimidadors de Pyongyang condemnaven l'últim paquet de sancions de l'ONU -del qual consideren Washington màxim responsable- com a càstig pels seus programes d'armes i amenaçaven de dur a terme "accions físiques" contra territori nord-americà.

Aquestes últimes sancions són el paquet més sever aprovat fins ara, ja que busquen reduir els ingressos de les exportacions nord-coreanes en uns 1.000 milions de dòlars (un terç del total) a l'any. Aquestes sancions de l'ONU arriben en resposta al primer míssil balístic intercontinental (ICBM) que va llançar en la seva història Corea del Nord el 4 de juliol, una fita armamentística seguida pel llançament el 28 de juliol d'un segon projectil d'aquest tipus.

Les contínues proves d'armes de Pyongyang han incrementat en els últims mesos la tensió a la península i han elevat el to de la Casa Blanca, que insinua de manera constant la possibilitat d'atacar Corea del Nord de manera preventiva.