Soldats de l'Exèrcit de Zimbàbue bloquegen l'accés a edificis governamentals de la capital, Harare, com el Munhumutapa, que allotja l'oficina del president Robert Mugabe, el Parlament o el Tribunal Suprem, ha assegurat avui la cadena de televisió sud-africana News24. Així mateix, les informacions apunten a una forta presència militar a la carretera que porta a la residència rural de Mugabe, al districte de Zvimba (a l'est d'Harare).

El canal es va fer eco també de vídeos que mostren com soldats estan controlant l'accés a l'aeroport internacional de la capital, reanomenat recentment com Robert Mugabe, en el qual els vols continuarien operant amb relativa normalitat.

L'Exèrcit zimbabwès sembla haver pres control dels mitjans de comunicació públics del país, ja que un portaveu militar va llegir ahir a la nit un comunicat en directe en el que va descartar una "presa militar" del Govern i va assegurar que Mugabe i la seva família estan "sa i estalvi".

El mateix comunicat

Aquest matí aquest mateix comunicat s'emetia cada 20 minuts en les emissores de ràdio nacionals, que també reprodueixen cançons datades de la guerra d'independència, ha assegurat News24.

Tanmateix, malgrat que la tensió al país creix i s'estenen els rumors sobre un possible cop d'Estat contra Mugabe, de 93 anys i en el poder des de 1980, els negocis funcionen com sempre, encara que el volum de trànsit "és mínim", segons el relat del qual es fa eco aquest mig.

La incertesa va començar a augmentar ahir a la tarda, després que diversos tancs fossin vistos en direcció a Harare, només un dia després que el cap de les forces armades, Constantine Chiwenga, advertís que es prendrien "mesurades correctives", si continua la purga de veterans en el partit de Mugabe.

Insurrecció

El ZANU-PF va respondre afirmant que les paraules de Chiwenga suggerien una "conducta de traïció" destinada a "incitar a la insurrecció i al desafiament violent de l'ordre constitucional".

En el context de fons d'aquest encreuament d'acusacions es troba la destitució, la setmana passada, del vicepresident Emmerson Mnangagwa, que sonava com a successor de Mugabe, igual com la primera dama Grace Mugabe, a qui els experts apunten com a directora de les purgues per aplanar el seu camí cap al poder.

Mnangagwa va fugir a Sud-àfrica i, en un comunicat, va sostenir: "Aviat controlarem els ressorts del poder en el nostre bonic partit i país".