La nova Assemblea Constituent de Veneçuela, constituïda després d'unes eleccions sota sospita i sense participació de l'oposició, ja ha pres la primera decisió. En la seva primera sessió, el nou parlament paral·lel ha aprovat per majoria la destitució de la fiscal general de la República, Luisa Ortega Díaz, que també ha estat imputada pel Tribunal Suprem. Se li ha prohibit la sortida del país.

La presidenta de l'Assemblea Constituent, Delcy Rodríguez, ha comunicat l'aprovació per unanimitat de la destitució d'Ortega Díaz, que s'havia mostrat molt crítica amb el govern de Nicolás Maduro per la repressió de les manifestacions opositores. El president Maduro l'havia acusat de formar part d'una "insurgència armada" que suposadament el voldria enderrocar.

Per part seva, el Tribunal Suprem ha imputat la fiscal general "per comissió de faltes greus durant l'exercici de les seves funcions" i ha ordenat embargar-li els béns. Abans que ho fes el tribunal, l'oficialista Partit Socialista Unificat de Veneçuela (PSUV) havia avançat aquesta decisió al seu compte de Twitter. 

En el lloc de Luisa Ortega Díaz, l'Assemblea Constituent ha designat l'actual defensor del Poble, Tarek William Saab.

Investigació de la repressió

La fiscal general de la República estava investigant diversos membres de les forces públiques per haver obert foc contra els manifestants antigovernamentals, que protesten des del mes d'abril. El balanç que han deixat les protestes és de més de 120 morts, gairebé 2.000 ferits i més de 500 detinguts. També va demanar investigar un suposat frau a les eleccions de l'Assemblea Constituent de diumenge passat, després que l'empresa encarregada del recompte alertés sobre una manipulació.

Ortega havia denunciat aquest dissabte que hi havia desenes d'agents de la Guàrdia Nacional Bolivariana (GNB) "assetjant" la seu de la Fiscalia a Caracas. "Denuncio aquesta arbitrarietat davant la comunitat nacional i internacional", escrivia en el seu compte de Twitter.

Suspesa del Mercosur

Aquest mateix dissabte, el Mercosur ha ordenat la suspensió indefinida de Veneçuela per haver "violat l'ordre constitucional". Així ho ha comunicat el bloc regional en un comunicat, en el qual assegura que el país caribeny no tornarà a ser-ne membre actiu fins que no hagi restaurat l'ordre democràtic i alliberat tots els presos polítics. Reunit d'urgència a Sao Paulo, el Mercosur ha instat Veneçuela a iniciar "de manera immediata" un procés de transició política.

La iniciativa de suspendre Veneçuela ha estat del president argentí Mauricio Macri, que fa dos dies ja avançava que "com a país democràtic, l'Argentina té la posició definida que Veneçuela ha de ser suspesa del Mercosur".