El Vaticà estudiarà quin va ser el paper de les diaconesses en els primers anys de l'Església i els motius pels quals no els està consentit pronunciar l'homilia. Així ho ha comunicat aquest dimarts la Santa Seu, tres mesos després que el Papa Francesc ho suggerís en el marc d'una trobada de l'Assemblea Plenària de les Superiores Generals.

Encara que, com va recordar el pontífex, això no implica obrir les portes a l'ordenació de dones, es tracta d'un principi d'obertura, en la línia del que porta sent el seu mandat. "La funció de la dona no és tan important com el pensament de la dona", reflexionava llavors, i afegia que "pensa d'una altra manera que els homes i no es pot prendre una decisió bona i justa sense escoltar-les".

L'organisme estarà presidit per monsenyor Luis Francisco Ladarria Ferrer, arquebisbe de Tibica, juntament amb dotze membres més, sis dels quals seran dones religioses i docents universitàries. Un exemple d'això serà Núria Calduch-Benages, de la Pontifícia Comissió Bíblica; o la professora de 'La Sapienza' de Roma Francesca Cocchini.

Funcions

Segons el concili del Vaticà II, les funcions litúrgiques i pastorals del diaca són: "administrar solemnement el baptisme, reservar i distribuir l'Eucaristia, assistir al matrimoni i beneir-ho en nom de l'Església, portar el viàtic als moribunds i llegir la sagrada Escriptura als fidels".

També hi figuren les funcions "d'instruir i exhortar al poble, presidir el culte i oració dels fidels, administrar els sagraments (i) presidir el ritu dels funerals i sepultura". Tot plegat, coses en què participaven en temps de l'Església primitiva, i que es va anar extingint amb el pas del temps.