Un nou atac cibernètic mundial afecta diversos països a escala mundial, entre els quals es troba Noruega. A Catalunya, s'ha confirmat que ha afectat dues empreses, la de contenidors portuaris Maersk i la d'estructures per a la construcció Sant Gobain.

Podria tractar-se d'un nou cas de ransomware, un atac massiu a empreses i institucions de tot el món com el que va ocórrer el passat 12 de maig, més conegut com a Wannacry.

L'atac està afectant empreses i institucions a tot el món i també a Espanya, on s'han vist afectades les empreses BNP Paribas, DLA Piper i Mondelez. Fins al moment, no hi ha més casos confirmats.

L'atac cibernètic s'ha detectat al migdia, quan diverses companyies s'han adonat que els seus ordinadors estaven patint aquest atac. Des de Google, han assegurat que l'atac s'ha començat a notar a les 10 hores (hora catalana).

​Empreses afectades

L'atac s'ha detectat en primer lloc a Ucraïna, concretament a la política estatal d'Energia i el Banc Nacional, a més del sistema informàtic dels aeroports del país. Posteriorment, altres empreses han confirmat ser víctimes de l'atac, com BNP Paribas, Mondelez, DLA Piper, Nivea i la televisió RTV dels Països Baixos. A Rússia, una de les empreses afectades ha estat la petroliera Rosneft.

La companyia portuària Maersk, que té activitat al port de Barcelona, ha assegurat que ha parat tota la seva activitat per seguretat. De fet, la seva matriu, APM, que gestiona els ports de València, Castelló, Algesires i Gijón, també ha notat els efectes en els altres ports. Unes 750 persones han interromput la seva jornada laboral.

300 dòlars de rescat

L'atac cibernètic recorda el patit el passat 12 de maig, quan es va produir un episodi gravíssim amb 200.000 persones afectades a tot el món. El modus operandi dels hackers es basava a bloquejar els ordinadors de forma remota per després encriptar tot el contingut. A canvi de tornar-lo al seu propietari, es demanaven 300 dòlars per ordinador infectat.