El chavisme governant ha instal·lat avui al palau legislatiu, acompanyat de centenars de seguidors, els integrants de l'Assemblea Nacional Constituent, contra la qual l'oposició va convocar a manifestar-se. No obstant això, aquesta primera protesta des de les eleccions de diumenge ha tingut una afluència molt baixa.

Diversos quadres de Simón Bolívar i de l'iniciador de la revolució bolivariana, el difunt president Hugo Chávez (1999-2013), encapçalaven, portats pels constituents, la processó oficialista fins a la seu del legislatiu, on fins ara ha operat el parlament de majoria absoluta opositora. 

"Ha de constituir-se l'Estat per alliberar la nació de tota dominació, opressió, explotació estrangera (...) i de la burgesia nacional", va dir sobre els objectius de l'Assemblea el constituent Fernando Soto Rojas, que va dirigir l'acte solemne d'instal·lació. Soto Rojas, que va ser presidenta del Parlament abans de la victòria per majoria absoluta de l'oposició el desembre de 2015, va avançar que la Constituent avançarà "cap a la construcció d'una societat sense classes socials" i uns "mitjans de producció regits pels principis de justa distribució dels béns i serveis".

L'Assemblea va ser elegida diumenge entre fortes protestes i el rebuig de nombrosos països i estarà presidida per l'oficialista Delcy Rodríguez, que va anunciar que els seus 545 membres començaran a exercir des de demà un "poder plenipotenciari" que espera que se sotmetin totes les institucions. Els constituents, tots oficialistes, actuaran segons la que va ser cancellera, en nom del "poder originari del poble", i estan cridats a "apartar del camí els obstacles" que han impedit al chavisme governant "d'exercir la validesa material" de l'actual Carta Magna.

L'Assemblea Constituent ha pres possessió al Saló El·líptic de la seu del Legislatiu, situat al costat de l'Hemicicle de Sessions on opera el Parlament, que no reconeixerà cap decisió d'aquesta junta acabada d'instaurar i s'ha compromès a fer tot el possible per "deposar-la".

Mentrestant, unes desenes de detractors del president Nicolás Maduro i de la Constituent a la que perceben com una manera de consolidar una dictadura per part de l'oficialisme, han respost avui a l'anomenat a mobilització de l'oposició.

Les discretes concentracions d'avui -menys nombroses que les grans marxes antigovernamentals que s'han vist des del passat 1 d'abril- confirmen una tendència a la baixa en les protestes des de l'elecció de la Constituent diumenge passat. Malgrat l'escassa afluència de ciutadans, un grup de manifestants va intentar marxar des de l'est de Caracas al Parlament, la destinació prevista inicialment per a aquesta protesta, però les forces de seguretat li ho van impedir, com és habitual, disparant-los perdigons de goma i bombes lacrimògenes. Diversos manifestants protegits amb cascos i escuts de metall improvisats van respondre als cossos de seguretat amb pedres i altres objectes.

Almenys 121 persones han mort en xocs d'aquest tipus i un altre tipus d'episodis violents des que van començar les protestes al carrer contra el Govern de Maduro fa gairebé quatre mesos.