La Cambra dels Lords britànica ha aprovat avui una esmena a la llei del Brexit per garantir els drets dels ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit davant de la sortida del país de la Unió Europea (UE). Per 358 vots favor i 256 en contra, el Govern ha patit la seva primera derrota durant la tramitació d'aquest projecte de llei, que va rebre el vistiplau de la Cambra dels Comuns a començaments de febrer amb una àmplia majoria i sense cap de les esmenes de l'oposició.

La decisió dels Lords (cambra alta britànica), els membres dels quals no han estat elegits a les urnes i on l'Executiu no compta amb majoria, pot endarrerir el calendari previst per la primera ministra, la conservadora Theresa May, per iniciar la desconnexió amb Brussel·les.

L'esmena insta el Govern a assegurar que els ciutadans de l'Espai Econòmic Europeu (EEE) i la UE que resideixen legalment al Regne Unit, així com "els membres de la seva família", seran "tractats de la mateixa forma quant als seus drets com a comunitaris" després del Brexit. Els canvis introduïts impliquen que la llei haurà de tornar als Comunes, on la majoria "tory" podria eliminar l'annex aprovat avui, encara que aquest procés impedirà que el text s'aprovi amb la urgència que esperava May.

El projecte original presentat per l'Executiu, de tot just 137 paraules, atorga a la primera ministra el poder constitucional per activar l'article 50 del Tractat de Lisboa, protocol oficial per comunicar a Brussel·les la sortida de la UE, però no imposa cap condició per fer aquest pas. La "premier" conservadora s'ha marcat el final del mes de març com a data límit per iniciar el procés de divorci, encara que els mitjans britànics han revelat que la seva intenció és fer coincidir aquest acte formal amb el Consell Europeu que se celebrarà a la capital belga el proper dia 9.

3,15 milions d'europeus al Regne Unit

En un intent per frenar la rebel·lió dels Lords, la ministra d'Interior, Amber Rudd, havia remès una carta a cadascun dels membres de la cambra alta en la qual assegura que l'Executiu té intenció de "tractar els ciutadans de la UE amb res més que el major dels respectes". May ha insistit en els últims mesos en què vol assegurar els drets adquirits pels 3,15 milions de comunitaris al Regne Unit, sempre que els 27 socis europeus prenguin mesures recíproques per als 900.000 britànics que viuen a la resta del continent.

"Assegurar l'estatus (dels europeus) serà una prioritat tan aviat com activem l'article 50 i comencin les negociacions", va recalcar la ministra d'Interior, que va alertar que "un moviment unilateral" de Londres en aquest sentit, "encara que benintencionat", aniria en contra dels interessos dels britànics que resideixen a la UE.

El projecte de llei del Brexit ha de passar encara unes altres dues etapes a la cambra dels Lords, un procés que acabarà previsiblement amb la tercera lectura del text, fixada de manera provisional per al 7 de març. Si la Cambra dels Comuns torna a aprovar algun canvi, el text tornaria una vegada més als Lords, una iteració que amenaça amb retardar l'aprovació final de la llei.