El Tribunal Penal Internacional per la ex Iugoslàvia (TPIY) ha condemnat aquest dimecres a cadena perpètua al militar serbi-bosnià Ratko Mladic per genocidi, crims de guerra i crims contra la humanitat crims comesos durant la Guerra dels Balcans (1991-2001).

Ratko Mladic, “el carnisser dels Balcans”

Mladic és conegut per les seves víctimes com “el carnisser dels Balcans” i va ser acusat per primer cop l’any 1995, immediatament després del genocidi de Srebrenica, en el qual van ser assassinats almenys 8.000 musulmans i milers més van patir saquejos i violacions en altres parts de Bòsnia.

ratko mladic efe

Basat en centenars de declaracions de testimonis, en imatges i fonts escrites, Mladic està acusat de genocidi, crims de lesa humanitat i violacions de la llei de la guerra, i afronta avui la cadena perpètua.

Tot i la ordre de detenció internacional, no va ser fins el maig de 2011 que se li va localitzar a Lazarevo, un poble situat a uns 100 quilòmetres al nord de la capital Belgrad , i uns dies després va ser transferit a la presó de Scheveningen, a La Haia.

Una sentència "molt esperada"

L’advocada holandesa de Drets Humans Liesbeth Zegyeld ha dit que aquesta sentència és molt esperada perquè es necessita “el precedent que establirà al marc jurídic per què puguem exigir compensació pels danys als tribunals locals”.

La lletrada, que representa les famílies bosnianes als tribunals civils a La Haia, ha considerat que el TPIY ha jutjat “alguns dels crims més seriosos” de la història i per la cort “han passat criminals d’alt grau” durant els últims 24 anys.

El cas de Mladic és el darrer judici d’aquesta cort, creada el 1993 per perseguir als responsables dels crims durant la Guerra dels Balcans. Després de la sentència d’avui, el tribunal tancarà oficialment les seves portes, tot i que es mantindrà oberta una petita part provisional per atendre els recursos d’altres casos.

El TPIY tanca però els seus veredictes serviran com a bases jurídiques en processos civils

El TPIY tanca avui les seves portes, tot i que romandrà oberta una petita part per poder atendre recursos d'altres casos.

Els veredictes de la TPIY serviran com a base jurídica en processos civils i això permetrà a moltes víctimes dels conflictes exigir compensacions i denunciar als seus agressors a nivell local. Per exemple, Zegyeld iniciarà, en representació de les Mares de Srebrenica i a una cort local de la Haia, un procés judicial per exigir compensacions a Mladic.

“La dificultat serà traduir les sentències criminals a una cort local i civil, tant aquí a La Haia com en qualsevol altre país, com Croàcia o Bòsnia. No hem d’oblidar que hi ha moltes víctimes i molts criminals que han de compensar als civils pels danys que han fet” ha detallat Zegyeld.

Aquest tribunal va presentar en 24 anys acusació contra 161 persones, des de soldats de baix rang, fins càrrecs importants tant del Govern com de l’Exèrcit i la Policia de l’antiga Iugoslàvia.

Durant dues dècades, els magistrats van escoltar a gairebé 5.000 testimonis i van celebrar unes 11.000 sessions per processar a múltiples acusats de genocidi, crims de lesa humanitat, violacions de les lleis i usos de la guerra i la violència com armes.

La família de Mladic defensa la seva innocència i denuncia els metges holandesos

En una entrevista amb el diari holandès NOS, el fill del convicte, Darko Mladic, ha insistit que el seu pare, de 74 anys, “és innocent” i ha assegurat que “no espera un judici just”.

Sobre els rumors de l’estat de salut de Mladic, que ha tingut múltiples atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars, el seu fill ha denunciat que els metges holandesos “no l’estan tractant adequadament” i ha advertit que “el dia de la sentència pot ser massa tard.

En aquesta mateixa línia s’ha explicat també l’equip d’advocats de Mladic, que ha estat intentat durant els darrers dies impedir que el tribunal pronunciï la sentència, utilitzant l’estat de salut del seu client com argument.

Encara queden molts criminals en llibertat

Lesbeth Zegyeld ha lamentat que “encara hi ha molts perpetradors lliures. El desenvolupament polític dels països de l’antiga Iugoslàvia ha influenciat molt el desenvolupament d’aquest tribunal. Però sens dubte, la Cort ha fet un treball molt important i molt bo aquests anys”.

En nom dels seus representats, l’advocada ha dit que es “encara aviat per jutjar el treball del tribunal i el seu llegat, donat que les conseqüències de la guerra són recents” i ha afegit que “quan s’és víctima d’uns crims com aquests, és difícil sentir-se satisfet simplement amb la sentència” d’un tribunal.