El 2017 serà un any important per al Regne Unit, i la primera ministra, Theresa May, ha volgut començar forta. A principis d’abril haurien de començar les negociacions pel Brèxit, tal com ella mateixa va indicar, i en la primera entrevista que ha fet aquest any ha volgut ser clara. El govern britànic prefereix prioritzar el seu dret a limitar la immigració que mantenir l’accés al mercat únic europeu quan marxi de la Unió. Això deixaria els escocesos més a prop de celebrar un segon referèndum d’independència, com així ho va indicar la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon.

May va deixar clar en la seva primera entrevista de l’any, emesa aquest diumenge a la cadena Sky News, que no vol mantenir parts de la relació amb els membres de la Unió quan es produeixi el Brèxit. “Estem marxant. No serem membres de la UE per més temps”, al que afegeix: “Serem capaços de controlar les nostres fronteres, de controlar les nostres lleis”.

May sap que això no és compatible amb seguir dins el mercat únic, com ja ha indicat la UE diverses vegades, però no sembla importar-li gaire. La primera ministra mai havia donat un signe tan clar que marxaria del mercat únic, tot i això, va assegurar que farà tot el possible per aconseguir un tractat ambiciós.

On deixa això els escocesos?

Aquesta contundència de May deixa els escocesos més a prop d’un nou referèndum d’independència. La primera ministra britànica havia fet aquestes declaracions només una hora abans que Sturgeon hagués dit, en una entrevista a la BBC, que si hi ha un “Brèxit dur”, hi hauria un segon referèndum a Escòcia. “No és un farol”, va destacar Sturgeon, que va voler avisar May que cometria un greu error si creu que no va de debò.

Per ‘Brèxit dur’, Sturgeon entén que Escòcia quedés fora del mercat únic europeu, veient-se perjudicada econòmicament, després que un 62% de la seva població votés en contra de marxar de la Unió Europea. En la mateixa entrevista, la líder dels nacionalistes escocesos, però, també va dir que si el Brèxit és tou, es podria deixar el segon referèndum escocès en stand-by a curt termini.

Sturgeon es queixa que el govern britànic no tingui un pla per a la sortida de la UE i que tinguin la mateixa informació que fa sis mesos. Per això, assegura que se sent frustrada.

És possible un nou referèndum?

El punt més important per aclarir si hi haurà un nou referèndum o no és veure com queda l’acord pel mercat únic. Tot i que May ha sigut clara amb el fet que prioritzarà la immigració al tractat de lliure comerç, les seves declaracions poden emmarcar-se en una declaració de màxims just quan estan a punt de començar les negociacions.

És important, doncs, esperar a veure com queda el nou acord de relacions entre la UE i el Regne Unit i en quina posició deixa això a Escòcia. Si finalment no hi hagués un bon acord comercial, Sturgeon podria convocar un segon referèndum i intentar mantenir-se com a membre de la Unió Europea. Tot i això, Sturgeon ha dit més d’una vegada que no convocarà un referèndum si no veu que hi ha una voluntat diferent de l'expressada a les urnes el 2014, i les enquestes indiquen que les coses no han canviat massa des d’aleshores.