Els líders de la UE han acceptat avui amb tristesa que el Brèxit' és irreversible en una cimera "tranquil·la i mesurada", però en la qual no van faltar les acusacions mútues de responsabilitat per la decisió del poble britànic ni la pressió perquè Londres activi el procés de divorci com més aviat millor.

El primer ministre britànic, David Cameron, va reconèixer després de participar en el seu últim Consell Europeu que li hagués agradat que el resultat del referèndum fos un altre, però va dir no penedir-se d'haver convocat la consulta que separarà el Regne Unit de la UE després de 43 anys de pertinença.

Va assegurar que els seus socis comunitaris van mostrar "respecte" per la decisió britànica, però també "pena i tristesa" en una reunió en la qual alguns estats membres de l'Est van reconèixer a Cameron el suport britànic en moments clau de la seva història, com en la lluita contra el comunisme.

Durant el sopar, Cameron va dir als altres mandataris europeus que el resultat del referèndum ha tingut a veure amb el fet que la UE no hagi sabut respondre a les preocupacions sobre la immigració interna, l'accés al mercat interior i la lliure circulació de treballadors europeus.

Retrets mutus

Mentre Cameron acusava Europa del Brèxit per les seves polítiques d'immigració, els presidents de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, i del Consell Europeu, Donald Tusk, van negar que aquesta hagi estat la principal raó i van apuntar a la campanya contra la UE al Regne Unit. "Si durant anys, fins i tot dècades, els dius als teus votants, als teus ciutadans, que alguna cosa va malament amb la UE, que és massa burocràtica i tecnocràtica, no et pot sorprendre després si els votants et creuen", va dir Juncker.

Quant al pacte d'associació futur amb la UE, Cameron va desitjar que la relació que s'entauli a partir del divorci sigui la "més pròxima possible" en qüestions com el comerç, cooperació i seguretat, i va assegurar que malgrat que el país abandoni el club comunitari "no ha de girar l'esquena a Europa" perquè es tracta de països "veïns", "amics" i "aliats".

La cancellera alemanya, Angela Merkel, per la seva part, va incidir en la irreversibilitat de la decisió del Regne Unit de sortir de la UE, i va assenyalar que no és el moment de fer-se il·lusions, sinó d'assumir la realitat. "No veig cap manera de revertir això", va admetre. Merkel va voler també treure pit, posant-se al capdavant de la situació europea, i va assegurar que Londres ha d'acceptar que no hi ha lliure comerç sense llibertat de circulació de persones. "Hi ha d'haver alguna diferència entre ser fora i dins de la UE", va assegurar la cancellera.

Per la seva part, el president de França, François Hollande, va coincidir que no s'imagina cap Govern britànic, sigui quin sigui, no respectant una decisió democràtica del seu poble, malgrat que "durant un temps patirà les conseqüències". "No s'ha de castigar al Regne Unit", va incidir, però va remarcar la necessitat d'evitar que Europa "es vegi afectada", per la qual cosa va demanar "unitat", "claredat" i "anar ràpid" en el procés de negociació per respondre "a les prioritats dels europeus".