L'autor de l'informe que assenyala que agents russos tindrien informació comprometedora sobre el president electe dels Estats Units, Donald Trump, és Christopher Steele, un exagent del servei d'Intel·ligència exterior britànic MI6, segons han informat persones familiaritzades amb la seva carrera.

Exfuncionaris dels serveis britànics d'Intel·ligència han dit que Steele va passar anys sota una façana diplomàtica treballant per al MI6 a Rússia, a París i al Ministeri d'Afers Estrangers a Londres.

Després d'haver deixat el servei d'espionatge, Steele va subministrar a l'Oficina Federal d'Investigació (FBI) informació sobre la corrupció en la FIFA, l'organisme rector del futbol internacional. El seu treball sobre la corrupció al futbol internacional li va donar crèdit als seus informes sobre els vincles de Trump amb Rússia, segons van explicar aquest dimecres funcionaris nord-americans.

Correus electrònics als quals Reuters ha tingut accés indiquen que, l'estiu del 2010, membres d'un equip de l'FBI a Nova York assignat per investigar el "Crim Organitzat a Euràsia" es van reunir amb Steele a Londres per discutir les acusacions de possible corrupció en la FIFA, amb seu a Suïssa, que també organitza el Mundial de futbol.

Persones familiaritzades amb les activitats de Steele han dit que la seva companyia britànica, Orbis Business Intelligence, va ser contractada per la Football Association, l'òrgan de govern del futbol del Regne Unit, per investigar la FIFA.

En aquell moment, la Football Association tenia l'esperança de ser l'amfitrió de les Copes del Món el 2018 o el 2022. Enmig d'una sèrie d'acusacions de corrupció, el Mundial 2018 va ser atorgat a Moscou i Qatar va ser elegida com a seu del Mundial 2022.

El grup de l'FBI que es van reunir amb Steele va obrir després una investigació sobre la presumpta corrupció del futbol que va donar lloc a desenes d'acusacions als Estats Units. Funcionaris de la FIFA, inclòs el seu president, Joseph Blatter, es van veure obligats a renunciar.