Un policia ha mort i dos més han resultat ferits, un d'ells de gravetat, en un tiroteig als Camps Elisis de París. Un altre vianant també hauria rebut l'impacte d'una bala, tot i que no es tem per la vida de cap dels tres ferits. Els fets s'emmarquen en un atac terrorista, que ha estat reivindicat pel Daesh en el seu òrgan de propaganda, a tres dies de la primera volta de les presidencials franceses.  L'autor de l'atac ha estat abatut per la policia. 

L'atac ha estat de "caràcter terrorista", segons ha confirmat el president francès, François Hollande, en una breu declaració aquesta nit després d'un comitè de seguretat d'urgència a l'Elisi. A més el president, tal com ja havia apuntat abans el portaveu del ministeri de l'Interior francès, ha explicat que l'atacant tenia com a objectiu atacar "deliberadament" els agents.

Segons l'òrgan propagandístic del Daesh, l'autor dels trets seria Abu Iussef, denominat el belga. La policia ha evitat revelar la seva identitat, perquè hi ha diversos registres i operacions obertes per determinar si hi ha còmplices. Segons la televisió BFMTV, l'autor de l'atemptat és un home de 39 anys fitxat per la seva radicalització islàmica i que havia passat diversos anys a la presó per haver disparat contra policies l'any 2001.

Altres sospitosos

La policia hauria registrat ja el domicili del presumpte autor dels fets, situat a la perifèria del nord de la capital francesa. A més a més, la policia francesa ha detingut tres familiars de l'autor de l'atemptat. Pel que fa a l'ordre de recerca d'un altre sospitós que la policia belga havia emès a la francesa les últimes hores, finalment, l'home s'ha presentat en una comissaria de la ciutat belga d'Anvers.

Els fets

Els fets han tingut lloc cap a les 9 del vespre, quan un únic atacant, que anava en cotxe, s'ha aturat en un semàfor en vermell i han començat a obrir foc contra un cotxe policial amb una arma automàtica Kalàixnikov. Al cotxe, hi havia un agent de la policia, mentre que la resta de la brigada havia baixat del vehicle, segons ha explicat el portaveu del Ministeri francès de l'Interior, Pierre-Henri Brandet. L'ocupant del cotxe policia seria qui hauria mort a causa dels impactes de les bales.

Tot seguit, l'home ha obert foc contra els agents, i després ha començat una fugida a peu. Mentre corria, ha disparat encara als altres agents i un vianant, causant-los ferides, abans de ser abatut per les forces d'ordre. Un altre possible atacant hauria aconseguit fugir. El tiroteig ha tingut lloc prop de la botiga Mark and Spencer de l'avinguda dels Camps Elisis, cap a les 21.00 hores.

Ampli desplegament policial

Després del tiroteig, el passeig dels Camps Elisis, l'artèria més emblemàtica de la capital francesa capitanejada per l'Arc del Triomf, ha hagut de ser evacuada i s'ha tallat el trànsit. Tot el barri ha estat acordonat. La prefectura de policia ha demanat als ciutadans evitar els carrers propers i seguir les instruccions de la policia, que ha desplegat un fort dispositiu policial format per una vintena de furgonetes policials, un helicòpter i diversos cotxes de bombers. 

La població ha estat confinada dins dels comerços de la zona i s'han tancat les estacions de metro Franklin Roosevelt, George V i Champs-Elysées-Clémenceau.

Campanya suspesa

L'atac ha tingut lloc tres dies abans de la primera volta de les presidencials franceses, que se celebren aquest diumenge, fet que ja feia témer un possible atemptat. A més, les detencions de presumptes terroristes que van tenir lloc aquesta setmana a Marsella, reforçaven aquesta idea i feien viure al país en màxima alerta. Els detinguts a Marsella planejaven perpetrar un atemptat en els propers dies durant la campanya de les presidencials.

Tots els candidats presidencials, que han suspès demà la campanya, han volgut expressar la seva solidaritat amb les forces de seguretat franceses a través del seu compte de Twitter: