Les forces de la Confederació dels Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO / ECOWAS) han entrat a Gàmbia per tal de deposar el president Yahya Jammeh, que va perdre les eleccions del passat 9 de desembre i que es nega a deixar el poder. Les forces de Senegal, Nigèria, Togo, Ghana i Mali han creuat ja la frontera. El cap de l'Estat Major gambià ha anunciat que no ordenaria als seus homes enfrontar-se a les tropes internacionals. Unes hores abans el guanyador de les eleccions, Adama Barrow, havia jurat el seu càrrec a l'ambaixada gambiana a Dakar i havia donat el seu acord a la intervenció.

Darrera negociació

Les tropes de la CEDEO, que van sortir de la frontera senegalesa aquest dijous a les 18h30, van aturar el seu avenç ràpidament, a un quilòmetre de la frontera, per oferir a Jammeh una darrera oportunitat de negociar i evitar enfrontaments violents. Els avions militars nigerians sobrevolen el país per intimidar Jammeh i els seus fidels. El president de la República de Guinea, Alpha Condé, està realitzant tasques de mediació per intentar que Barrow ocupi la presidència sense més incidents. És possible que s'estigui preparant la possibilitat de trobar un lloc d'exili per a Jammeh, qui podria sortir de Gàmbia en companyia de Condé.

Banjul contra Jammeh

La televisió senegalesa, que es veu a molts punts de Gàmbia, va retransmetre la presa de possessió de Barrow i de seguida a la capital gambiana, Banjul, va haver-hi manifestacions de suport al president electe. Fins i tot el general Ousman Badjie, cap de l'exèrcit gambià, va sortir al carrer per celebrar-ho amb la població.  Malgrat tot, molta gent ha fugit de Gàmbia per por a incidents i s'ha refugiat al Senegal. Després de l'inici de l'operació militar encara arribaven refugiats a la frontera senegalesa.

Operació amb suport internacional

L'operació militar de la CEDEAO compta amb el vistiplau explícit del Consell de Seguretat de l'ONU, que va aprovar per unanimitat una moció de suport a la CEDEAO pels seus esforços per restaurar la democràcia a Gàmbia. El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha expressat el seu suport a Adama Barrow, a qui reconeix com a president del país.

El conflicte gambià

L'1 de desembre, contra totes les previsions, Adam Barrow, un empresari novell en política, va aconseguir aglutinar tota l'oposició i derrotar Jammeh a les urnes. El seu programa era formar un govern de transició amb membres de les diferents forces opositores, consolidar la democràcia i deixar el poder al cap de tres anys. En un primer moment Jammeh va acceptar els resultats electorals, però més tard va negar-se a deixar el poder, tot argumentant que s'havien produït irregularitats. No va obtenir el suport de la Comissió Electoral, ni del Tribunal Suprem. El president de la Comissió Electoral va haver de fugir del país i els membres del Tribunal Suprem van ser substituïts. La Unió Africana i la CEDEAO van advertir Jammeh que no continuarien reconeixent-lo com a president a partir del 19 de gener. La resposta de Jammeh va ser reafirmar que es mantindria al poder i declarar l'estat d'emergència.

Jammeh, el dictador més singular

Jammeh va prendre el poder a Gàmbia, mitjançant un cop d'Estat, el 1994. Va fundar la Aliança per la Reorientació i la Reconstrucció Patriòtica i al front d'aquest partit va ser elegit president el 1996. Va ser reelegit a les eleccions de 2001, 2006 i 2011 (que en algun cas van ser discutides per l'oposició). Però en els darrers anys no amaga el seu autoritarisme: "Mai no toleraré l'oposició perquè desestabilitzi aquest país", ha arribat a afirmar. En una ocasió va instar als periodistes a obeir el govern o "anar a l'infern" (i el director d'un diari crític amb ell va ser assassinat i un periodista va desaparéixer després de ser arrestat). Jammeh usa els recursos públics com si fossin personals. De fet, ha creat la Fundació Jammeh per la Pau que es nodreix de recursos públics i que realitza tasques de assistència sanitària per als més pobres. Jammeh ha aprofitat la presidència del país per enriquir-se extraordinàriament. La "primera dama" del país sovint usa el Boeing 727 presidencial per anar de compres a Nova York.

L'home que diu guarir la sida

Jammeh es presenta com un gran defensor de l'Islam (fins i tot tracta de porcs als ateus) i s'ha donat el títol de "Defensor de la Fe". Tot al·legant que l'homosexualitat és contrària a aquesta religió va amenaçar amb tallar el coll als homosexuals, als que compara amb la lepra. El dictador assegura que guareix la sida, la infertilitat i l'asma amb remeis naturals. De fet ha desenvolupat el Programa de Tractament Alternatiu Presidencial i s'ha oposat a que els malalts de sida usin retrovirals. Jammeh va perseguir a tots aquells que eren considerats "bruixots" i els va tancar en camps de concentració, on van ser torturats i tractats amb al·lucinògens perquè abandonessin la bruixeria.

Aposta democràtica de la CEDEAO

La CEDEAO és una de les organitzacions regionals més actives del continent africà. Els ciutadans de la CEDEAO poden creuar les fronteres interestatals tan sols amb el seu document d'identitat, s'han integrat les duanes... Però també és un organisme amb una forta activitat política. En els darrers anys ha intervingut activament per tractar d'estabilitzar la regió, per acabar amb els conflictes armats a Libèria i Sierra Leona i per combatre el terrorisme islamista.

 

Fotografia de portada: Yahya Jammed. © Amanda Lucidon / White House.