La Fiscalia francesa ha demanat avui tres anys de presó contra el vicepresident de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang Nguema Mangue, Teodorín, pel blanqueig a França de diners suposadament aconseguits mitjançant pràctiques corruptes al seu país en l'anomenat cas dels "béns mal adquirits".

El fiscal del Tribunal Correccional de París, Jean-Yves Lourgouilloux, va demanar també una multa de 80 milions d'euros i la confiscació de tots els béns comprats mitjançant el presumpte blanqueig, valorats en més de 150 milions d'euros.

"Per mi no hi ha lloc per a l'absolució", va subratllar en la seva requisitòria Lourgouilloux, que va insistir que "l'origen d'aquests fons és fraudulent", ja que procedeixen de "la corrupció, de la malversació de fons públics".

Va instar el tribunal a ser "relativament sever" en la seva sentència, després d'haver repassat la llista dels béns que es troben sota el control de la justícia francesa, entre els quals destaquen cotxes de luxe comprats per 7,4 milions d'euros, la col·lecció d'art de Yves Saint Laurent per la qual es van pagar 18 milions o un palauet a París de més de 1.000 metres quadrats.

Aquest immoble, que Guinea Equatorial va convertir en la seva ambaixada -segons el representant del ministeri públic, per impedir la seva confiscació-, va ser adquirit per 25 milions d'euros, però ara el seu valor és d'uns 100 milions aproximadament.

Va recordar que mentre va adquirir tots aquests béns com a ministre d'Agricultura, entre 2005 i 2007, el seu sou rondava els 80.000 euros anuals, el que significa que per haver-los finançat hauria necessitat "més d'un mil·lenni d'ingressos oficials", i això sense tenir en compte adquisicions similars fora de França.

Va subratllar que "el que es jutja (a París) no són infraccions comeses a Guinea Equatorial", ja que "França no té competències", sinó únicament l'acusació de blanqueig, que se sustenta en la comissió de delictes "greus" a Guinea Equatorial.

França com a paradís fiscal

"No es pot acceptar que França sigui una espècie de paradís judicial" en el que "es podria gaudir del producte del delicte (...) amb total impunitat", va afirmar el fiscal, que va dir lamentar que l'encausat no volgués assistir al judici.

En representació de l'acusació particular, l'advocat de Transparència Internacional, William Bourdon, va afirmar que les proves de la culpabilitat del vicepresident equatoguineà "són allà, aclaparadores", i va posar l'accent que es tracta d'un cas de "cleptocràcia dels més caricaturescos del segle XXI".

La justícia francesa va obrir la instrucció d'aquest cas, conegut com el dels "béns mal adquirits", fa una desena d'anys sobre la base de la denúncia de diverses ONG, en particular Transparència Internacional.

Els advocats de Teodorín, que han denunciat durant tot el judici la parcialitat del tribunal i que avui han patit un revés amb el rebuig de la qüestió prioritària de constitucionalitat que havien plantejat, faran el seu al·legat final demà a la tarda.