Almenys 10 persones han mort avui i unes altres 20 van resultar ferides per un atemptat suïcida en una mesquita a la ciutat de Maiduguri, al nord-est de Nigèria, segons informen els mitjans locals.

L'atemptat va ser perpetrat suposadament per una dona que es va immolar cap a les 5.30 hora local (4.30 GMT), moment del dia en què el centre religiós sol acollir multitud d'oradors.

Pel que sembla, la dona va fer detonar els explosius que portava adherits al cos a la porta de la mesquita quan els guàrdies intentaven practicar-li un registre de seguretat.

Es tracta del cinquè atemptat terrorista comès per suïcides en menys d'una setmana en aquesta ciutat, objectiu permanent del grup gihadista Boko Haram.

Dimecres passat van morir 19 persones en quatre atacs gairebé simultanis perpetrats també per dones, pel que sembla integrants de l'esmentat grup violent.

Recuperant el territori

L'Exèrcit nigerià ha aconseguit en els últims mesos recuperar bona part del territori conquerit per Boko Haram al nord-est del país, on els gihadistes aspiren a establir un Estat regit per la xaria o llei islàmica. Debilitat pels avenços militars, ha recorregut de forma creixent als atemptats suïcides contra civils.

Des de l'inici de la seva campanya el 2009, el terrorisme de Boko Haram ha costat la vida a més de 20.000 persones i ha obligat a abandonar les seves llars a més de dos milions de persones a la regió, segons xifres d'organitzacions humanitàries internacionals.

Declaracions sobre el terreny

En declaracions a l’Agència France-Presse, Ahmed Satomi, Cap de l’Agència de Gestió d’Emergències de l’Estat de Borno, ha afirmat que “la mesquita estava sent custodiada per guàrdies de la Força d’Autodefensa Civil (JTF) durant les oracions”.

“La noia, desconeguda, va ser perseguida des d’un altre indret de la població per part de civils que van sospitar d’ella”. “Quan es va apropar a la mesquita, van demanar-li que s’aturés per registrar-la, però ràpidament va fugir cap a la mesquita i va activar les bombes”.

Aquestes declaracions es complementen amb les de Danbatta Bello, membre de la Força d’Autodefensa Civil (JTF), qui ha revelat que “hi havia dues noies que volien atacar la mesquita, però una d’elles va quedar atrapada al filferro d'una fossa excavada propera a la zona, però la segona va aconseguir escapar i va començar a córrer mentre els nostres companys la perseguien”.