Fa ja aproximadament una dècada que la gastronomia japonesa es va assentar a les nostres terres sorprenent tothom amb ingredients i preparacions totalment desconegudes fins aleshores. Califòrnia roll, ramen, sashimi són alguns termes que avui no agafen ningú desprevingut, i amb els quals estem familiaritzats després d'haver-los degustat infinitat de vegades en alguns dels molts restaurants nipons que han proliferat.

Ara bé, si et consideres un veritable amant del cru, el nom d'Hideki Matsuhisa et serà familiar. Es tracta d'un xef japonès que porta ja 20 anys establert a Barcelona, on ha anat aixecant un petit imperi que inclou des de les barres de sushi -Shunka i Majide- fins a la més selecta alta cuina de Koy Shunka, guardonat amb una estrella de les franceses. Llocs, la qualitat dels quals és de sobres reconeguda pels amants dels escuradents.

Avui ens centrarem en el seu projecte més recent: Kak Koy, un discret i minimalista restaurant on les brases són les protagonistes. El primer que ens sorprèn del local és el seu interior sobri i asèptic, mancat de cap decoració, que pot resultar-te una mica fred. D'aquesta forma es busca evitar qualsevol distracció i obliga a concentrar-nos en allò veritablement important: el menjar.

Una part concreta de la cuina (visible a tota hora des de qualsevol punt del restaurant) destaca. Es tracta del robatayaki. Un tipus de brasa japonesa que, com hem dit abans, és l'estrella al voltant de la qual orbiten la majoria de les preparacions en aquest lloc.

La carta està formada per una vintena de platets, alguns de passats per les flames i altres de simplement crus, ideals per compartir. Quant a les begudes, ens trobem amb una selecció ajustada de vins, seguida per algunes cerveses japoneses i una curiosa llesta de sakes acuradament elegits per l'equip i perfectes per maridar la vetllada. No deixin de provar aquest meravellós licor d'arròs que continua sent un gran desconegut per aquests verals. Atreveix-te a provar-ho!

Com volen que ens concentrem en el dinar, som-hi. El primer que ens serveixen és una broqueta d'edamame –beines de soja tendres– a la brasa. Una preparació simple que tanmateix adquireix, gràcies a les flames, un nou perfil gustatiu intens i fumat.

Broqueta d'edamame

Ens arriben després un parell d'ostres Gillardeau amb sichimi –mescla d'espècies japonesa- que conserven tot el seu suc malgrat haver passat també pel foc. Seguim amb un pop cuit a baixa temperatura acompanyat d'una salsa de sèsam torrat. Un plat que pensem que té marge de millora.

Ostres Gillardeau amb sichimi

Pop cuit

Endinsem-nos en les veritables bombes gustatives. Yakitori de cuixa i contra cuixa amb calçots i romesco. No hi ha paraules per descriure l'extrema tendresa d'aquesta broqueta. La pell de pollastre cruixent aporta un excel·lent contrast de textures al conjunt. Ens sobra la picada d'ullet a la cuina catalana que es dilueix entre la resta de sabors, encara que s'agraeix la intenció.

Yakitori de cuixa i contra cuixa amb calçots

Yakitori de cuixa i contra cuixa

Sashimi de calamar amb umeboshi –pruna fermentada- com mai l'hem provat abans. El tipus de tall de la carn fa desaparèixer per complet qualsevol rigidesa de la seva pell donant com a resultat una carn tendra, sublim, similar en textura a l'espardenya. Una mossegada per emmarcar.

Sashimi de calamar amb umeboshi

Pèsols de Llavaneres a la brasa amb coliflor i una emulsió de mantega i soja com a fons. Al denti, amb una cocció perfecta, un plat que el serveixen a Can Roca i ens aixequem per aplaudir. Bravo!

Pèsols de Llavaneres

Parpatana de tonyina amb una alta infiltració de greix que es fon a la boca. Delirant, pur producte. Unes albergínies amb miso vermell molt llamineres amb sabor a oliva, bones però una mica olioses. Més: Karubi de Wagyu (tall procedent de les costelles) que no era al nivell dels anteriors. Per finalitzar els salats, uns de divertits i atípics nigiris de bolet shiitake coronats per tija de wasabi. El més semblant a sushi que trobaràs a Kak Koy.

Parpatana de tonyina

Karubi de Wagyu

Nigiris de bolet shiitake

Per acabar ens ofereixen un pa de pessic de yuzu –cítric japonès- amb una crosta similar a la de la crema catalana. Discret final, típic d'aquest tipus de cuina per una altra part.

Pa de pessic de yuzu

Producte, coherència i un fil conductor: el foc. Si allò que et ve de gust és sushi, aquest no és el teu lloc, però si ets amant del món nipó i vols explorar les seves autèntiques essències, aquí trobaràs un temple per a tu, i a un preu raonable. Experiència entretinguda, que no decep, t'ho assegurem.

Per a aquest article, hem comptat amb la col·laboració d'Alex Ruiz (@izcariel).

Puntuació
Menjar   Vins
73   53
Servei   Local
67   63
Preu   Estrelles Miguelín
50€   2 estrelles
Per persona: 5-7 plats a compartir amb 1 copa de vi  

On és Kak Koy?

Adreça: Carrer de Ripoll, 16, 08002 Barcelona

Telèfon: 933 02 84 14

Horari: dilluns (20:00 a 23:00), dimarts a dissabte (13:30 a 16:00 i 20:00 a 23:00), diumenge tancat

Web: http://www.koyshunka.com/KoyShunka/home_KakKoy.html

Dorayaki de cerdo ibérico con gambas
Estrelles Miguelín Nobook: badant per l'Àsia Miquel Espinet i Eulogi Bordas
Ravioli de pato con
Estrelles Miguelín Etapes: execució amb delicadesa Miquel Espinet i Eulogi Bordas