La tecnologia avança dia rere dia i la vida diària de les persones es veu recompensada en molts aspectes. El món de l'esport, conscient de les novetats i els avenços tecnològics, també aprofita per millorar. Són molts els esports que ja han adoptat l'ajuda dels vídeos per decidir les jugades més dubtoses que els àrbitres no han pogut percebre clarament.

Al futbol, l'esport amb més seguidors arreu del món, però, encara li costa molt avançar. Els cànons retrògrads han aturat el progrés des de fa anys, però la realitat està desafiant les normes més clàssiques. Esports com el tennis, el bàsquet, l'hoquei herba, el rugbi o el futbol americà ja han vist en la tecnologia una nova manera de ser més justos i seguir sent pioners en els nous temps.

El VAR del futbol

Després de molts anys de lluites i queixes, finalment les màximes institucions del món del futbol, entre les quals hi ha la FIFA, la UEFA i la IFAB, s'estan posant al dia amb la tecnologia. Estrenats oficialment el passat Mundial de Clubs, els Àrbitres Assistents de Vídeo (VAR) van debutar al futbol amb polèmica, però van fer el primer pas per introduir-se en un món cavernícola.

Aquesta nova eina consisteix que l'àrbitre principal té la possibilitat d'aturar el partit en el moment que ell desitgi per poder veure una repetició de la jugada que vol i rearbitrar la seva decisió. La temporada vinent s'aplicarà en mode de proves a les lligues espanyola, anglesa i alemanya.

La tecnologia ha costat molt que aparegui, però sembla que tot va encaminat que el progrés segueixi adaptant-se al futbol en els propers anys. Precisament, la primera tecnologia aplicada va ser la del gol, que permet descartar els gols fantasma. Distingida entre l'ull de falcó i la pilota intel·ligent, ja fa uns anys que és una realitat.

El desembre del 2012 les dues tecnologies van fer el seu debut al partit inaugural del Mundial de Clubs que va enfrontar els japonesos del Sanfrecce Hiroshima i els australians de l'Auckland City. La bona sintonia de la tecnologia del gol va progressar fins a arribar a la Copa Confederacions del 2013. Avui dia LaLliga espanyola és l'única de les grans competicions continentals que encara no utilitza l'ull de falcó.

L'ull de falcó del tennis

Al món del tennis, des de l'any 2006 a l'Obert de Nasdaq-100 que es va començar a veure amb bona cara l'ull de falcó. Rotació de la imatge i visualització en 3D per determinar si les pilotes han entrat dins la pista. Des d'aleshores que la tecnologia al tennis s'ha convertit en un dels avenços més importants al món de l'esport.

Ja com a un recurs més i sense que ningú discuteixi la seva utilització, l'ull de falcó és el sistema més conegut a dia d'avui. Entre 6 i 10 càmeres per decidir un punt, un set, un partit o un campionat.

L'instant replay del bàsquet

La revisió del bàsquet es diu instant replay. Aquesta és una repetició que els àrbitres tenen a la seva disposició per determinar la validesa de les cistelles o per decidir si el temps de joc és el correcte. La tecnologia al món del bàsquet i, sobretot a l'NBA, ja s'ha convertit en un habitual i que ningú discuteix.

Avui dia no es podria concebre un partit de bàsquet amb final polèmic i que no es consulti l'instant replay. Des de l'any 2003 que la lliga americana de bàsquet, la millor del món, utilitza la tecnologia del vídeo. Imatges en directe per a la consulta de l'àrbitre i repetició que ajuda a resoldre cada jugada.

La tecnologia en altres esports

Ja fa anys que el món de l'hoquei herba també va fer un gran pas per millorar l'esport. Després de la introducció del video umpire, la possibilitat de veure les repeticions de les jugades, el món de l'estic ha millorat i l'error s'ha eliminat pràcticament per complet.

El món del rugbi també ha estat un dels esports inclosos amb tecnologia i un dels més precoços. Des del 1996 que es va aplicar el primer vídeo arbitral per poder consultar algunes accions, i avui en dia ja hi és l'ull de falcó i la raresa que els àrbitres tinguin una càmera al pit en algunes competicions específiques. Al futbol americà és un dels esports en què les repeticions en vídeo són més usades, al bàdminton també hi ha la tecnologia de l'ull de falcó o a l'atletisme i el ciclisme s'utilitza la foto finish.

Són molts els esports que es modernitzen i, per fi, comença a interessar-se el futbol. La tecnologia avança, la societat també i l'esport es veu abocat a seguir la vida. La tecnologia ja forma part de l'esport.