Un solitari gol d’Éder al minut 19 de la pròrroga ha donat l’Eurocopa a Portugal. El miracle de la selecció portuguesa serveix per treure’s l’espina de l’any 2004, quan va caure a la final davant Grècia a Lisboa.

Cristiano Ronaldo ha estat protagonista involuntari del primer temps. Dimitri Payet ha ‘atropellat’ el davanter del Reial Madrid per lesionar-li el genoll esquerre. Entre plors i gestos de dolor, Cristiano ha abandonat el terreny de joc en el partit més important de la història recent de Portugal.

La lesió del portuguès no ha tingut efecte dins el sistema de Fernando Santos sinó que els portuguesos han passat a tenir més possessió, pal·liant l’impuls salvatge de França durant els primers minuts, amb Moussa Sissoko disfressat de Pogba per canalitzar el joc ofensiu de la selecció ‘bleu’.

L’única ocasió clara l’ha tinguda Antoine Griezmann. El jugador de moda ha estat a punt d’estrenar el marcador amb una rematada de cap però Rui Patricio ha enviat a córner una pilota que entrava per l’escaire.

El descans no ha servit de res perquè els dos equips han tornat amb les mateixes filies i fòbies. França ha intentat seguir portant la iniciativa davant d’una selecció de Portugal que s’ha trobat molt còmode sortint al contracop, com ha fet en la majoria dels partits d’aquesta Eurocopa.

Els portuguesos han fregat el gol en una xilena de Quaresma que ha atrapat Lloris. El futbol ha estat escàs i les combinacions han aparegut amb comptagotes. La por a perdre i la falta de lucidesa s’ha imposat al talent individual, únic factor que podia alterar el 0-0. La dinàmica del partit conduïa a la pròrroga i André-Pierre Gignac ha estat a punt d’esguerrar-ho tot.

El davanter francès ha fregat la llàntia d'Aladí al minut 91, retallant i deixant assegut Pepe dins l’àrea, però el seu xut, desviat per Rui Patricio, ha acabat tocant el pal dret. El 0-0 final ha fet justícia al que s’ha vist sobre la gespa de Saint-Denis, on les pors han pogut amb els somnis.

La pròrroga d’Éder

Tothom tenia els penals al cap. Era inevitable veient com els dos equips no es movien ni un mil·límetre dels seus plantejaments. A França se li han fos les llums en atac i el pas dels minuts ha enfortit Portugal, que ha crescut a partir de la defensa.

El travesser ha estat el preludi al miracle portuguès. Raphael Guerreiro ha llançat una falta de manera magistral i, amb Lloris superat, només el pal ha evitat el primer gol. Un gol que ha trobat Éder al minut 109 de partit. El davanter s’ha inventat una jugada individual per fer embogir Portugal. Un xut des de 20 metres ajustat al pal li ha donat el major premi de la història del futbol portuguès.

França era favorita i Portugal, sense Cristiano Ronaldo, s’ha sobreposat per aconseguir el que fa un mes semblava impossible; convertir-se en els nous campions d’Europa.