Li ha faltat poc al Comitè de Competició de la Federació Espanyola de Futbol per presentar una querella contra els jugadors del Barça per provocar el llançament d'objectes dels educats aficionats del València en l'últim partit jugat a Mestalla. Segur que el que ha fet el Comitè és una advertència. La pròxima vegada, ho poden donar per fet, perseguirà els jugadors blaugrana de la mateixa forma que el Tribunal Constitucional persegueix els principals protagonistes de la política catalana. Aquesta és la consigna a la qual s'ha afegit obertament Javier Tebas, president de la Lliga de Futbol Professional (LFP) i a qui el Barça hauria de declarar 'persona non grata' al seu estadi.

Jutjar els gestos d'uns futbolistes dins del terreny de joc sempre ha estat almenys matèria d'expedient, però mai de judicis de valor. Si l'actuació dels jugadors és criticable, si és ridícula o si és vergonyosa són comentaris que no tenen per què aparèixer en una decisió del Comitè. Afirmacions d'aquesta mena pertanyen més a tertulians com bé diu en un tuit l'exportaveu del club, Toni Freixa.

El Comitè ha entès que llançament d'una ampolla d'aigua sobre els jugadors del Barça és sancionable amb una multa de 1.500 euros i l'avís de tancament de Mestalla. Però després s'ha posat on no el demanaven. Vol donar lliçons de moral als futbolistes blaugrana. No li correspon i no ho ha fet abans amb altres comportaments encara més exagerats de jugadors d'altres clubs.

Ampolles millor que xiulades a l'himne

Comparativament Competició considera més perillós xiular l'himne espanyol que llançar una ampolla d'aigua sobre els futbolistes, autèntics protagonistes de la festa. Al Barça el van multar amb 6.000 euros per xiular l'himne a la final de la Copa del Rei que es va disputar en el Camp Nou el 2015.

Però instigar una convocatòria per xiular l'himne espanyol encara és pitjor. Per això Catalunya Acció va rebre una sanció de 100.000 euros.

Les lliçons morals de Tebas

Però si això del Comitè, donant lliçons de comportament als jugadors del Barça és lamentable, això de Javier Tebas, president de la Lliga de Futbol Professional, és imperdonable.

Els clubs paguen rigorosament Tebas perquè dirigeixi la LFP. És a dir, cobra com a executiu. Però Tebas, amb un passat ultradretà a Fuerza Nueva d'Aragó, que creu que a Espanya hi fa falta un Le Pen, que està en contra de l'avortament i que, a més, es confessa seguidor del Reial Madrid, s'ha atrevit a jutjar públicament alguns gestos dels jugadors del Barça quan Messi va marcar el 2-3 de la victòria a Mestalla. "La simulació i els insults a la grada han de ser sancionables, encara que és una cosa que ha de decidir el comitè de competició. Hem d'intentar col·laborar i ser sensibles perquè no hi hagi violència de cap mena", ha dit Tebas a Sportyou, mentre atacava els jugadors per fingir en l'escena del cop d'ampolla.

És cert que l'actitud de Mascherano quan l'ampolla impacta al cap de Neymar resulta sorprenent i ridícula en un jugador del seu tarannà. Però això ho ha de jutjar el vestidor i corregir el mateix jugador, mai Tebas ni el Comitè.

A tot plegat el Barça hi ha reaccionat per mitjà d'un document que probablement havia d'haver estat molt més fort. Però el que toca ara és acceptar en l'assemblea de dissabte vinent que en el torn de precs i preguntes es voti una proposta que exigeixi declarar Javier Tebas 'persona non grata' al Camp Nou. Tal i com acaba d'aprovar l'assemblea de l'Osasuna.

Pot ser que Tebas s'hagués emprenyat per la decisió de diversos jugadors del Barça de no assistir a la gala de la LFP, però això no justifica les seves declaracions públiques. Com no es justifica que el club accepti la presència de Tebas a la llotja d'autoritats del Camp Nou.