Els quarts de final esperen Islàndia en aquesta Eurocopa de França 2016. Història en estat pur i encara amb molt per dir. Fase de classificació superada, fase de grups superada i vuitens de final superats. Islàndia ja és una de les vuit seleccions més grans d’Europa.

L’última gesta la van protagonitzar contra Anglaterra. L’illa petita va superar l’illa gran. Els vuitens els van superar amb una victòria per 1-2 contra els britànics. Fantàstic. Un gol matiner de Rooney al minut quatre va fer sortir l’esperit dels islandesos. Remuntada espectacular i festa.

 

El dentista que entrena Islàndia

Heimir Hallgrimsson és un dels noms de la competició. L’actual coentrenador d’Islàndia, juntament amb el suec Lars Lagerback, s’ha fet un lloc al món del futbol mundial gràcies als resultats i a la paciència.

Conegut a Islàndia com el dentista que va passar a ser entrenador, Hallgrimsson destaca per una trajectòria curiosa. Amb 49 anys acabats de fer, va començar la seva carrera com a entrenador el 1993 al futbol femení, molt més important que el masculí gràcies als bons resultats.

En els seus inicis alternava el fet d’entrenar i la seva professió: dentista. El seu nom va començar a agafar prestigi quan va portar un dels seus equips, l’IBV, a primera divisió femenina i havent guanyat una Copa d’Islàndia.

Aleshores va passar a entrenar l’IBV masculí i va deixar enrere la seva etapa al futbol femení. El 2011 va arribar a la selecció com a assistent i el 2013 ja va passar a ser el primer entrenador. Fins avui dia el millor paper d’Islàndia el van aconseguir arribant a l’eliminatòria de repesca del Mundial de Brasil 2014 quan van ser eliminats per Croàcia.

Com van ser seleccionats?

Els 23 homes escollits pels seleccionadors d'Islàndia van ser resultat de descartar les persones que no estiguessin disponibles per anar a l'Euro 2016. Al país nòrdic són 332.529 habitants i si li restes les dones, els homes que no estan compresos entre els 18 i 35 anys, els que no tenen la forma física adequada, els treballadors d'altres sectors, els entrenadors de futbol i els fans de la selecció, només els queden els convocats.

Islàndia dibuixa una nova era en el seu futbol

Situat al nord-oest d’Europa en una illa de 103.125 metres quadrats de superfície, Islàndia és un país situat a l'oceà Atlàntic i que és l'actual sensació de l'Eurocopa de França. Amb Reykjavík com a capital, el país nòrdic destaca per tenir un volcà actiu de nom impronunciable: Eyjafjallajökull.

El país es va independitzar de Dinamarca fa 97 anys. Des d’aleshores ha anat prenent protagonisme a escala mundial i ha crescut econòmicament. El que també ha crescut, però tampoc tant, és la seva població. A dia d'avui tenen censades 330.610 persones.

En termes esportius mai han estat un país de referència. La seva pràctica habitual és la glima, un esport de lluita tradicional al país. L’handbol és l’esport nacional i són una selecció referència a nivell mundial. Els altres esports importants són el bàsquet, l’atletisme i, últimament, el futbol.

Estrena a l’Eurocopa

L’afició islandesa s’ha abocat amb la seva selecció. Per primera vegada en la seva història s’ha classificat per a una fase final d’una competició com l’Eurocopa. No els han regalat la classificació, ni molt menys. Islàndia es va classificar per mèrits propis en quedar segona de grup a la fase prèvia i ser la principal responsable de deixar fora de la màxima competició europea a Holanda, que fa dos anys havia estat tercera al Mundial de futbol de Brasil. A Reykjavík es van imposar per 2-0 i a Amsterdam van guanyar per 0-1.

Amb la classificació ja havia fet història, però amb el gran paper que ha fet en aquesta Eurocopa encara es destaca més la valentia dels islandesos.

Els islandesos viatgen pel seu país

Si Islàndia té poc més de 330.000 habitants, la dada sorprenent és que gairebé 27.000 islandesos han comprat entrades per a l’Euro. Un 8,16% dels habitants de l’illa atlàntica han passat per França a veure el seu país debutar en una Eurocopa.

I és que els aficionats d’Islàndia han vist els seus jugadors fer història. Una història que mai haurien arribat a imaginar. En el partit del debut Birkir Bjarnason va ser el primer en marcar un gol en una fase final d’una competició pels nòrdics. Islàndia va empatar contra Portugal en l’estrena a l’Eurocopa amb un resultat d'empat a u.

 

Eurocopa prodigiosa

L’empat inicial contra la selecció portuguesa no va ser una excepció. En la segona jornada va tornar a assolir el mateix resultat contra Hongria. En aquesta ocasió Gylfi Sigurdsson va ser l’heroi.

Però si parlem de gestes heroiques, s’ha de parlar del tercer partit de la fase de grups contra Àustria. Els islandesos van aconseguir la seva primera i única victòria en una fase final d’una competició internacional. Al minut 94 de partit el resultat era de nou d’empat a u. Jón Dadi Bödvarsson havia estat l’autor del gol. L’heroïcitat va arribar en l’últim instant: gol d’Arnor Ingvi Traustason i bogeria.

 

Gudjohnsen és la referència

Qui també ha fet història en aquesta selecció d’Islàndia és Eidur Gudjohnsen. L’exblaugrana fa 20 anys que va fer el seu debut amb la selecció. A dia d’avui té 37 anys i el 1996 va jugar el seu primer partit amb Islàndia. La curiositat és que el 24 d'abril de fa vint anys va substituir el seu pare sobre el terreny de joc.

 

El camí segueix

La història d’Islàndia a l’Eurocopa de futbol continua. Segona classificada del Grup F amb cinc punts, ha passat a vuitens de final i ara als quarts. El proper rival dels islandesos és França. Serà un partit molt complicat, però el dia 3 a Saint-Denis a les 21h se sabrà si un petit país segueix escrivint una pàgina destacada dels seus 97 anys d’història.