La plantilla del Barça per a la temporada 2016/17 està tancada. Amb l’arribada de Paco Alcácer i la sortida de Munir El Haddadi, el club tanca el mercat d’estiu, un dels més moguts dels últims anys.

Totes les incorporacions han estat en la mateixa direcció: ampliar el fons d’armari. El Barça va patir en moments clau de la temporada la falta de rotació de l’onze titular, gairebé inamovible. Ara, la junta de Josep Maria Bartomeu s’ha volgut curar en salut. Amb el vistiplau de Luis Enrique, han vingut sis jugadors però cap d'ells, excepte Samuel Umtiti, es preveu que tinguin un paper important en aquest any de debut.

Els fitxatges eleven notablement el nivell d’una plantilla que torna a ser candidata a tot. Les incorporacions serviran per repartir i dosificar els minuts sense que afecti al rendiment. En total, una despesa de 122,75 milions d’euros encaminada a allargar el cicle d'èxits d’una generació única.

Sense primeres espases

La massa salarial era una de les grans preocupacions del club. Això explica, en part, que no s’hagin fitxat jugadors de primeríssim nivell amb altes pretensions econòmiques. S'han incorporat futbolistes joves, amb projecció i que encara han de donar els seus millors anys de futbol.

Denis Suárez, Lucas Digne, Samuel Umtiti, Jasper Cillessen, André Gomes i Paco Alcácer són les sis cares noves d’aquesta temporada. El fitxatge més car, el de Gomes. El Barça li va pagar al València 35 milions d’euros fixos. Una xifra que es podria enfilar fins els 70 milions si s’assoleixen unes variables de difícil compliment.

En els últims quatre anys, el Barça s’ha gastat 400 milions d’euros en fitxatges. Una xifra molt condicionada per la sanció de la FIFA, que va deixar el club sense fitxar durant dues finestres (2015/16).

Des de l’estiu del 2014 que no es fa un esforç econòmic per una estrella. Aleshores, el Barça va aconseguir convèncer el Liverpool perquè accedís a vendre-li Luis Suárez. El traspàs es va acordar en més de 81 milions d’euros. Una despesa plenament justificada després del rendiment del davanter uruguaià, actual bota d’or del futbol europeu.

Pocs diners per vendes

El principal problema del club se centra en la falta d’habilitat per vendre futbolistes. Els 8 milions ingressats pel traspàs de Marc Bartra al Borussia Dortmund o deixar marxar gratis Dani Alves a la Juventus, són dues operacions que escenifiquen que al Barça encara li queda molt camí per recórrer.

És cert que la fitxa de jugadors contrastats és un impediment a l’hora de negociar les seves vendes però la comparació és sagnant amb altres clubs d’Europa. El Madrid, per exemple, ha venut Jesé Rodríguez al PSG per 25 milions d’euros. Xifres molt allunyades de les que ha aconseguit ingressar el Barça aquest estiu. En total, els vuit jugadors que han marxat traspassats han deixat 31,6 milions als comptes del club.

Jugador Tipus Destí Preu (€)
Claudio Bravo Traspàs Manchester City 18M
Marc Bartra Traspàs Borussia Dortmund 8M
Alen Halilovic Traspàs Hamburg SV 5M
Adriano Correia Traspàs Besiktas 600.000
Sandro Ramírez Traspàs* Màlaga Gratis
Dani Alves Traspàs* Juventus Gratis
Alex Song Traspàs* Rubin Kazan Gratis
Martín Montoya Traspàs* València Gratis
Cristian Tello Cessió Fiorentina -
Douglas Pereira Cessió Sporting -
Thomas Vermaelen Cessió AS Roma -
Sergi Samper Cessió Granada -
Munir El Haddadi  Cessió València -
Total     31,6M

*Abandonen el club amb la carta de llibertat
Dades extretes de Transfermarkt.es 

El producte del Barça és preuat i valorat, sobretot pels clubs estrangers. Però els equips també són conscients de la poca traça del Barça a l’hora de concretar els detalls de les operacions.

L’estratègia de Bartomeu

Avançar diners de futures temporades per aprofitar oportunitats de mercat. Aquesta és l’explicació del president Josep Maria Bartomeu quan se’l qüestiona sobre la despesa d’aquesta temporada.

En una entrevista concedida al programa de Catalunya Ràdio "Tot Costa", Bartomeu va reconèixer que s’ha sobrepassat el pressupost que des de l’àrea econòmica tenien previst dedicar a fitxatges: “Vam dir que ens reforçaríem com fes falta. Hem avançat inversions d’anys següents perquè ens ho podem permetre. Ens trobem en un nivell correcte d’endeutament”.